Nieuws/Binnenland
1277567
Binnenland

Migrainepatiënten willen vluchten bij pijn

Guusje ter Horst

Guusje ter Horst

AMSTERDAM - Bijna 70 procent van de migrainepatiënten met een baan wil tijdens een ziekmakende pijnaanval op het werk het liefst naar huis vluchten, om er weg te kruipen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder ruim 400 patiënten.

Guusje ter Horst

Guusje ter Horst

Nederland telt richting 2,5 miljoen mensen met migraine-(achtige) malaise. Vandaag start de Migraine Week, die tot en met 7 september duurt.

Ook Guusje ter Horst (64), oud-PvdA-minister van Binnenlandse Zaken (2007-2010), herkent als ambassadeur van het Migrainefonds de directe invloed van migraine op haar politieke werk van weleer. Als burgemeester van Nijmegen (2001-2007) moest zij elke maand enige dagen verzuimen als gevolg van heftige hoofdpijn. ,,Dat kun je in zo'n functie makkelijker doen dan als secretaresse." Uit die tijd herinnert zij zich nog een geplande toespraak in het provinciehuis van Gelderland, die bijna niet doorging. ,,Kort ervoor - ik had zo’n denderende hoofdpijn, voelde me zó beroerd en was ook heel erg misselijk - kon ik nog net een toilet inrennen om over te geven. Dat luchtte op, vervolgens heb ik mijn verhaal nog kunnen houden.”

Zo’n 69 procent van de mensen met hoofdpijn of migraine kampt bij matige pijn al met misselijkheid en/of moet braken. Ruim 82 procent is overgevoelig voor licht, 70 procent kan geluid moeilijk verdragen, 12 procent blijkt een verminderd gehoor te hebben, 10 procent evenwichtsproblemen en 60 procent blijkt zeer vermoeid. Aldus blijkt uit de enquête van marktonderzoeker Gfk in opdracht van een medicijnfirma.

Rond haar 50ste jaar begonnen de zware hoofdpijnen Ter Horst parten te spelen. ,,De gang naar de huisarts gaf echter weinig antwoorden. ’Burgemeester is een zware baan met veel stress’, was al dat hij zei. ,,Dát zou dan ook wel de oorzaak zijn: stress(hoofdpijn). Zelf dacht ik al snel aan migraine; gezien mijn leeftijd leken hormoonschommelingen daar zeker debet aan.”

Een neuroloog sprak uiteindelijk, na jarenlang doormodderen met pijn, de verlossende woorden: ‘Het is inderdaad migraine! En ja, het kan dat u daar nooit eerder last van heeft gehad. Migraine begint tijdens de overgang’.

Guusje ter Horst: ,,Hij schreef me een aanvalsremmer voor en die hielp. Je wordt er wel wat suf van, maar alles is beter dan die barstende, niets ontziende koppijn. Twaalf jaar lang heb ik maandelijks zes tot acht pillen geslikt. Dat is veel, maar in ieder geval kon ik normaal mijn werk doen.” Sinds twee jaar is de oud-politica nu zonder aanvallen, dus nagenoeg pijnvrij.