Nieuws/Binnenland
1277579
Binnenland

Gevaren populaire ’ecstasy-light’ groter dan gedacht

Lekker dansen met energie voor tien en een euforisch gevoel dat door je lijf stroomt. Dat voelen gebruikers van de partydrug 4-FA, ook wel 4-FMP genoemd. De pil is nog legaal ook, maar niet omdat er geen risico’s aan het gebruik kleven. Het Trimbos instituut, Jellinek en EHBO-organisaties waarschuwen voor de gevaren van de steeds populairder wordende psychoactieve stof.

Steeds meer jongeren gebruiken 4-fluoramfetamine (4-FA, 4-FMP), concluderen het Trimbos-instituut en Jellinek in een donderdag gepresenteerd onderzoek. De effecten van de stof (klik voor video) lijken op die van MDMA of amfetamine. Gebruikers omschrijven de drug als ecstasy-light, omdat de effecten minder heftig zijn en je meer controle over jezelf houdt. Een bijkomend voordeel: 4-FA valt niet onder de Opiumwet.

Ongewenste effecten en risico’s

’Dat draagt mogelijk ook bij aan het idee dat er geen gevaren zitten aan het gebruik ervan’, schrijft Trimbos. Maar er zijn op de korte termijn al aardig wat ongewenste effecten benoemd: verhoging van de hartslag en temperatuur, strakke kaken, misselijkheid, hoofdpijn en angst. En: ’Recente incidenten wijzen erop dat er grote gezondheidsrisico’s zitten aan het gebruik ervan, waaronder hartproblemen en hersenbloedingen.’

EHBO-organisaties op evenementen zien een flinke groei in het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 4-FA. De klachten variëren van lichte tot ernstige hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en hartproblemen. ’Het is zorgwekkend dat in korte tijd meerdere patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis na 4-FA gebruik. Vermoedelijk zijn er recent ook mensen door overleden, maar nader onderzoek moet hierover uitsluitsel geven.’

Vergiftiging

Omdat de drug als vrij mild wordt beschouwd, bestaat het gevaar dat gebruikers te veel milligram werkzame stof nemen waardoor ze een vergiftiging krijgen. Een andere valkuil is het combineren van verschillende soorten drugs, volgens gegevens uit de Monitor Drugsincidenten was dat bij driekwart van de patiënten het geval. De combinatie met alcohol is met 40 procent van de gevallen ook populair. Patiënten maakten ’opvallend vaak melding van ondraaglijke hoofdpijnen’.

Gebruikers ervaren dat de klachten langzaam toenemen, waardoor niet altijd een duidelijk verband kan worden gelegd met de oorzaak van hun problemen. Eerst onschuldig met ’hoofdpijn en een verhoging van de bloeddruk’, maar daarna kunnen de klachten ’onverwacht snel omslaan in levensbedreigende situaties’.

Over effecten op de lange termijn is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan.