Nieuws
1277632
Nieuws

Apple-topman noemt heffing 'politieke onzin'

Apple-ceo Tim Cook

Apple-ceo Tim Cook

DUBLIN (AFN) - Apple-topman Tim Cook heeft in felle bewoordingen uitgehaald naar de Europese Commissie. In een interview in de Ierse krant Irish Independent noemde hij de miljardenheffing die Ierland van Brussel moet opleggen aan zijn bedrijf ,,politieke onzin".

Apple-ceo Tim Cook

Apple-ceo Tim Cook

EU-commissaris Margrethe Vestager eiste dinsdag dat de Ierse fiscus 13 miljard euro plus rente van Apple terugvordert. De Amerikaanse technologiegigant zou jarenlang belastingvoordeel hebben genoten terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun.

Apple heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Daar worden tegenwoordig iMac-computers gemaakt, maar het stelt het bedrijf ook in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land. Cook herhaalde dat Apple niet van plan is Ierland de rug toe te keren en wil de geplande uitbreiding in Cork doorzetten.

Getal

In de krant en in een Amerikaans radio-interview bestreed Cook ook de bewering van Vestager dat Apple effectief slechts 0,005 procent belasting zou hebben betaald in Ierland in 2014. ,,Ze hebben gewoon zomaar een getal ergens vandaan gehaald. Dat jaar hebben we 400 miljoen dollar betaald, waarmee we de de grootste belastingbetaler van Ierland waren", zei hij tegen de krant.

Cook liet al eerder weten er bij de Ierse overheid op aan te dringen om tegen de aanwijzing van de Europese Commissie in beroep te gaan. Ierland liet al in een reactie weten het ,,politieke" besluit te zien als een poging invloed uit te oefenen op het belastingbeleid van EU-lidstaten.