Nieuws
1277640
Nieuws

Oud-marinepersoneel leidt op tot boswachter op zee

Werkloze beschermt straks zeegebieden

Rotterdam - Rotterdamse werklozen gaan beschermde zeegebieden over de hele wereld beheren. Oud-marinepersoneel gaat in zeven weken tijd jongeren tussen de 18 en 26 jaar die al meer dan een jaar werkloos zijn opleiden tot een soort boswachter op zee.

Voor het unieke project, Sea Ranger Service wordt morgen het startschot gegeven door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam. Momenteel wordt in de Merwe-Vierhavens voor de onderneming scheepswerf Dry Dock uit de grond gestampt en wordt er gebouwd aan het eerste expeditieschip waarop de jongeren worden uitgezonden om voor overheden beschermde zeegebieden te beheren.

,,De komende maanden gaan wij 120 jongeren selecteren die volgend jaar vanaf mei naar een zeven weken durende bootcamp naar het noorden van Noorwegen, het zuiden van Tunesië en naar Engeland, waarbij ook over de Noordzee wordt gevaren, gaan. Deze jongeren zitten in re-integratie traject en we proberen ze uit een negatieve spiraal te halen. In vijf weken tijd kunnen zij allerlei certificaten halen die nodig zijn om sea ranger te worden. Ze halen tenminste acht certificaten, zoals onder meer ehbo, een duikbrevet en brandveiligheid”, vertelt Van der Werf.

Overigens zullen niet alle jongeren in september volgend jaar als zeebeschermer aan de slag gaan. ,,Na vijf weken zal er een afvalrace zijn. Negen van de tien jongeren zullen dan horen dat ze geen sea ranger worden. Maar ze gaan wel terug met certificaten op zak en kunnen daarmee hopelijk een baan vinden.”

Voor de gelukkige jongeren die sea ranger worden, is een droombaan weggelegd. Ze zijn volgens Van der Werf drie maanden aan het werk waar ze mogen duiken, zeilen en schoonmaken in de mooiste zeegebieden ter wereld. Daarna zijn ze drie maanden vrij. Ze houden zich bezig met overbevissing, illegale visserij, (plastic) vervuiling en afname van biodiversiteit.

,,Met de Sea Rangers gaan we jongeren en veteranen nieuwe kansen bieden en tegelijkertijd een gezonde en veilige zee waarborgen. Een win-win-win situatie,”, aldus Van der Werf.

De jongeren worden onder meer geselecteerd door de sociale dienst van de gemeente Rotterdam, maar ze mogen zichzelf ook aanmelden. ,,Mits ze kunnen bewijzen dat ze al een jaar werkloos zijn. Daarnaast moeten ze natuurlijk fysiek fit zijn, willen ze aan de bootcamp kunnen beginnen”, zegt Van der Werf.

Sea Ranger Service is geen liefdadigheidsproject. De onderneming wil met het beschermen van de zeeën geld gaan verdienen. Momenteel worden er gesprekken gevoerd met zes landen die geïnteresseerd zijn in het project. De winst moet uiteindelijk terugstromen naar het bedrijf. ,,Wij willen internationaal dit project gaan doorvoeren, maar beginnen met Rotterdam”.

Lees al het actuele nieuws over geld, hypotheek of pensioen op DFT Geld