Nieuws/Binnenland
1277694
Binnenland

Oud-agent MIVD wil hogere schadevergoeding

DEN HAAG - Voormalig MIVD-agent Ibrahim A. neemt geen genoegen met de schadevergoeding van 1,2 miljoen euro die de Haagse rechtbank hem gisteren toekende.

"Mijn cliënt is het met dit bedrag niet eens", reageert advocaat Olivier van Hardenbroek, de raadsman van Ibrahim A. "Ik weet nog niet of die onvrede voldoende is om in hoger beroep te gaan. Dat brengt namelijk ook weer kosten en veel emoties met zich mee.

Ibrahim A. regelde in Afghanistan voor de MIVD lokale wapens, paspoortstempels, auto’s en kentekenplaten die het Nederlandse commando’s mogelijk maakte in het diepste geheim hun missies uit te voeren.

Daarnaast bouwde de oud-politieman die in Afghanistan actief was als aannemer een missiepost in Kabul voor de elite-eenheid. A. was uitermate geschikt voor zijn taak omdat hij volgens de rechtbank over een uitstekend netwerk in het land beschikte met connecties tot in de hoogste kringen.

In 2007 liet de geheime dienst van Defensie hem vallen. De MIVD’ er die hem runde, werd geschorst. De dienst verzuimde de Windhond zoals dat volgens de regels is voorgeschreven zorgvuldig af te bouwen. Het abrupte einde van zijn loopbaan had dramatische gevolgen. A. werd in 2009 ernstig bedreigd en moest het land ontvluchten met achterlating van al zijn bezittingen.

Lees meer.