Nieuws/Binnenland
1277699
Binnenland

MH17-stukken openbaar onder druk rechter

DEN HAAG - De Nederlandse overheid is er na de ramp met de MH17 vanaf dag één van uitgegaan dat Russische separatisten de daders waren. Ook ging de overheid er al snel vanuit dat er geen overlevenden waren en dat mogelijk niet alle lichamen of lichaamsdelen teruggevonden zouden worden.

,,Gezien de beelden van de crash is de kans op overlevenden nihil," zo staat in documenten die deze week door de landsadvocaat vrijgegeven zijn in een gezamenlijke procedure van RTL Nieuws, de NOS en de Volkskrant. Uit die verslagen blijkt verder onder meer dat topambtenaren een voorkeur hadden voor strafvervolging in Nederland. ,,Vervolging gewenst in Nederland", is te lezen.

Ook wordt nu duidelijk dat het ministerie al meteen doorhad dat er Nederlandse slachtoffers zouden zijn. RTL citeert: ,,(...) het is zeer waarschijnlijk dat een deel van de slachtoffers de Nederlandse nationaliteit bezit. Gezien de vakantieperiode is het aannemelijk dat er meerdere kinderen aan boord zijn.'' ,,De gebeurtenis zal veel emoties losmaken gezien het hoge aantal (Nederlandse) slachtoffers.... Indien er kinderen onder de slachtoffers zijn zal dat de emoties doen oplopen.....Indien sprake is van het neerhalen van het vliegtuig zal dit tot een extra schok leiden, zeker als dit opzettelijk is gebeurd.''

Op 23 juli, zes dagen na de ramp, schrijft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) een alarmerend stuk voor het crisisteam van ministers. ,,De onbewaakte staat van het rampgebied en de berichten over compromittering van wrakstukken bevestigen opnieuw dat onderzoek naar de toedracht van de ramp moeilijk zal worden......Er moet wellicht ook rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat niet alle lichamen of lichaamsdelen zullen worden teruggevonden of geïdentificeerd.''

Het gaat om de duiding in rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV), vlak na de ramp, over de toedracht, de daders en de grote problemen die zouden volgen. De documenten die door RTL integraal online zijn geplaatst, werpen meer licht op de vraag hoe de Nederlandse overheid omging met de nasleep, en hoe groot de problemen vanaf dag één zijn geweest.