Nieuws/Binnenland
1277859
Binnenland

Misbruikte Frans Timmermans: ’Spreek je uit slachtoffers’

Frans Timmermans

Frans Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans moedigt slachtoffers van seksueel misbruik aan om zich uit te spreken over wat hen is overkomen. Zelf werd Timmermans op 13-jarige leeftijd misbruikt door een Amerikaanse priester. „Het is iets wat je je hele leven met je meedraagt.”

Frans Timmermans

Frans Timmermans

In een interview met de Italiaanse krant La Stampa praat Timmermans over producent Harvey Weinstein, die vele tientallen vrouwen zou hebben misbruikt. Timmermans vindt het ’erg dapper’ dat veel vrouwen in het openbaar vertellen wat er zou zijn gebeurd.

„Ook ik ben als kind seksueel misbruikt, het is iets dat voor de rest van je leven bij je blijft. Zoiets verschrikkelijks moeten delen kan een enorme last zijn. Daarom kan ik me voorstellen hoe moeilijk het is voor een vrouw die iets soortgelijks heeft meegemaakt. Het is normaal dat nu overal smerigheid ligt, maar het moet worden opgeruimd om uit de huidige situatie te komen”, aldus Timmermans.

’Ik herinner het mij nog goed’

In 2002 vertelde Frans Timmermans aan NRC Handelsblad dat een Amerikaanse priester hem had misbruikt. Vroeger zat Timmermans bij de Amerikaanse boyscouts. Charlies Rose was toen een leider bij de scouts en hij vergreep zich aan de toen 13-jarige Frans.

„Charlie kwam me op vrijdag afhalen van school. ’s Avonds overnachtten we in het hotel, op één kamer. We hadden die avond lange gesprekken. Ik herinner me het nog goed. Toen vroeg Charlie opeens of ik zijn schouders wilde masseren”, aldus Timmermans.

’Ik wilde dat net niet gebeurde’

Daar ging Frans mee akkoord. „Ik deed dat, waarna hij zei dat ik het niet goed deed. Hij zou me weleens laten zien wat een massage was. Ik moest me uitkleden en op bed gaan liggen. Het duurde niet lang of Charlie zat met zijn handen in mijn kruis. Een vreemd gevoel maakte zich van mij meester. Ik wilde niet dat het gebeurde, en tegelijk vocht ik tegen de gevoelens die de massage opriepen.”

Vorige maand kondigde de Europese Commissie een onderzoek aan naar seksuele intimidatie. Het is mede een reactie op de #MeToo-campagne.