Nieuws/Binnenland
1278389
Binnenland

Nieuwe schat aan berichten criminelen ontdekt

UTRECHT - Rechercheurs hebben mogelijk een nieuwe lading versleutelde berichten van criminelen ontdekt. Die stonden op een server in Costa Rica. Het gaat om enkele honderdduizenden berichten. „Een groot aantal is ontsleuteld, een groot aantal nog niet”, aldus het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een bericht op nieuwssite Crimesite.

Het OM kan niet zeggen wat in de berichten staat en hoe die zijn ontdekt. Het gaat om berichten die zijn verstuurd met PGP (Pretty Good Privacy), een versleutelingssoftware, onder meer voor Blackberry-telefoons. Mensen gebruiken die software als ze niet willen dat anderen kunnen meelezen. Dat zijn niet alleen criminelen, maar bijvoorbeeld ook dissidenten in dictaturen.

De vondst kwam maandag aan het licht tijdens een regiezitting tegen vier mannen. Twee van hen worden verdacht van een ’vergismoord’ in Utrecht in januari. Een 31-jarige man werd toen doodgeschoten bij een flat aan de Faustdreef, terwijl hij eigenlijk niet het doelwit was. Twee anderen zouden een moord hebben voorbereid op een man die eigenlijk het doelwit zou zijn geweest.

Rechercheurs hadden eerder al miljoenen versleutelde berichten gevonden op Canadese servers van de Nederlandse provider Ennetcom. Het Openbaar Ministerie kon de berichten gebruiken in enkele grote drugszaken en liquidatieprocessen, waardoor de Ennetcom-vangst geldt als een absolute doorbraak.