1279063
Binnenland

NCTV: Gevaar door terroristen op vrije voeten

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Den Haag - Een aantal Nederlandse terroristen heeft hun straf uitgezeten en komt op vrije voeten terwijl ze niet zijn gederadicaliseerd. Dat kan een risico opleveren voor Nederland, zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Schoof presenteerde vanmiddag het Nationaal Dreigingsbeeld. De dreiging voor Nederland is nog niet verminderd, ondanks het instorten van het IS-kalifaat.

,,Nederland wordt in IS-propaganda regelmatig als legitiem doelwit genoemd’’, zegt Schoof. ,,Verschillende Nederlandse of Nederlandstalige jihadisten hebben in 2017 gedreigd met geweld tegen Nederland.’’ Voornaamste voorbeeld daarvan is de aangekondigde aanslag op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal.

Er zijn op dit moment echter geen aanwijzingen dar er een aanslag wordt voorbereid in Nederland. Het dreigingsniveau blijft op 4 van de 5 staan. De kans op een aanslag in Nederland is reëel.

IS verspreidt veel berichten die mogelijk doelbewust onjuistheden bevatten, aldus de NCTV. ,,Het meest opvallende voorbeeld is het herhaaldelijk claimen van de schietpartij in Las Vegas.’’

Druk op salafisten

Salafisten staan in Nederland onder financiële en juridische druk, signaleert de terrorismebestrijder. Zo kwam de ElFitrah- moskee in Utrecht onder vuur. Ook de Limburgse al Houda-moskee ligt onder de loep op verdenking van witwassen en het financieel steunen van terrorisme.

,,Die aanpak begint zijn vruchten af te werpen’’, zegt Schoof. ,,Tegelijkertijd zijn we niet naïef, we blijven opletten of extremisme zich niet verplaatst naar andere plekken dan moskeeën.’’

Na Marokkanen ook Turken

In de gebedshuizen is ook een verschuiving zichtbaar. Na Marokkaanse moslims staan nu ook Turken steeds meer open voor het onverdraagzame salafisme, signaleert de NCTV. ,,Dat hadden nog niet eerder waargenomen. We zien de neiging naar salafisme in een aantal Turkse moskeeën. Dat vinden we een zorgelijke ontwikkeling waar we aandacht aan moeten besteden.’’