Nieuws/Buitenland
1279202326
Buitenland

’Eerlijker en vrijer land geworden’

Spanje legaliseert als vierde EU-land euthanasie

Spaanse premier Pedro Sánchez.

Spaanse premier Pedro Sánchez.

MADRID - Spanje legaliseert euthanasie en hulp bij zelfdoding voor volwassenen die ernstig of ongeneeslijk ziek zijn. Er zijn weinig landen in de wereld waar dat mogelijk is. In de Europese Unie kan dat verder alleen in Nederland, België en Luxemburg.

Spaanse premier Pedro Sánchez.

Spaanse premier Pedro Sánchez.

De legalisatie werd gesteund door 202 parlementariërs. 141 leden waren tegen, 2 stemden niet. Rechtse en religieuze partijen zijn tegen de nieuwe wet. De rechts-populistische partij Vox stelt dat het leven niet in handen van de autoriteiten ligt en kondigt een gang naar de rechter aan.

In Spanje wordt al lange tijd gesproken over euthanasie. De wet werd opgesteld nadat de regering van premier Pedro Sánchez door het publiek onder druk werd gezet vanwege een aantal spraakmakende zaken. De bekendste is die van Ramón Sampedro. Zijn decennialange streven naar euthanasie werd vastgelegd in The Sea Inside, een Hollywood-film uit 2004 die een Oscar won.

Eerlijker en vrijer

„Vandaag zijn we een land geworden dat menselijker, eerlijker en vrijer is”, schreef Sánchez enkele minuten na de stemming op Twitter. „De euthanasiewet, die door de samenleving wordt geëist, is eindelijk werkelijkheid geworden.”

Verzoeken voor euthanasie en hulp bij zelfdoding kunnen in Spanje worden ingediend bij regionale commissies, die binnen drie maanden worden opgezet. Personen die verzoeken indienen, moeten onder meer volledig bij bewustzijn zijn en legaal in Spanje wonen.