Nieuws/Binnenland
1279580537
Binnenland

Amsterdam staat stil bij Bijlmerramp

AMSTERDAM - Het is vrijdag 27 jaar geleden dat in Amsterdam de Bijlmerramp plaatsvond. Een Israëlisch vrachtvliegtuig stortte op 4 oktober 1992 neer op de flats Groeneveen en Kruitberg. Hierbij kwamen 43 mensen om het leven, onder wie de drie bemanningsleden van de Boeing van El Al. Rond ’de boom die alles zag’, midden in het voormalige rampgebied, worden de slachtoffers vrijdagavond herdacht.

Tijdens de bijeenkomst is het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost zoals ieder jaar gesloten. De herdenking is sinds de 25e editie kleinschaliger dan voorheen. Locoburgemeester Rutger Groot Wassink is een van de sprekers en er is onder meer muziek van een kinderkoor. Op het moment dat de ramp zich destijds voltrok, om 18.36 uur, volgt een minuut stilte. Daarna leggen de aanwezigen kransen neer.

De herdenkingsplek op de rampplek van de crash.

De herdenkingsplek op de rampplek van de crash.

In tegenstelling tot eerdere berichten liet stadsdeel Zuidoost weten dat tijdens de herdenking niet wordt stilgestaan bij de recente slachtoffers van geweldsincidenten in de buurt. Stichting Beheer het Groeiend Monument, die de herdenking organiseert, had dit eerder gemeld. Het stadsdeel vindt dat deze vermenging niet wenselijk is en heeft met de organisatie afgesproken dat uitsluitend de Bijlmerrampslachtoffers worden herdacht.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop