Nieuws/Binnenland
1279945
Binnenland

Actieplan moet promoveren stimuleren

UTRECHT - Promoveren wordt in Nederland steeds moeilijker. Dat concludeert het Promovendi Netwerk Nederland (PNN). De belangenorganisatie heeft daarom een actieplan met vijf concrete maatregelen opgesteld om verdere afbraak van het huidige promotieklimaat te voorkomen.

,,Dubieuze contracten rukken op en de begeleiding van promovendi gericht op onderwijs en carrière buiten de wetenschap is nog niet op orde'', zegt voorzitter Rolf van Wegberg. ,,In ons actieplan stellen we daarom onder andere normen voor contracten en onderwijsbelasting voor. Daarnaast willen we dat alle promovendi in staat worden gesteld om 3 tot 6 maanden buiten de universiteit praktische werkervaring te kunnen opdoen, zonder dat dit ten koste gaat van hun onderzoekstijd.''

Het PNN hoopt hierbij op steun van de Nederlandse organisatie voor het versterken van de maatschappelijke positie van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek VSNU, van universiteiten en van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).