Nieuws
1280069
Nieuws

Onderzoek naar oudere op hypotheekmarkt

Amsterdam - Den Haag gaat onderzoek doen naar maatwerk aan ondermeer ouderen op de hypotheekmarkt. Daarmee reageren de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen) op toenemende signalen dat hypotheekverstrekkers klanten in de kou laten staan die niet aan het standaard profiel voldoen.

Ook De Telegraaf schreef onlangs over banken die klanten geen los overbruggingskrediet willen geven als zij niet ook een hypotheek afsluiten op de nieuwe woning. Het gaat daarbij vaak om ouderen die hun huis al hebben afbetaald en kleiner willen gaan wonen. Volgens Dijsselbloem zit regelgeving het verstrekken van zo’n los overbruggingskrediet „niet in de weg”, zoals de Nederlandse Vereniging van Banken in het artikel suggereerde.

Wel vermoedt de PvdA-minister dat kredietverstrekkers een overbruggingskrediet zonder de combinatie met een nieuwe hypotheek „commercieel niet aantrekkelijk vinden”. In antwoord op Kamervragen van de VVD liet hij verder weten een onderzoek te zullen starten om „een beter beeld te krijgen van de praktijk rond maatwerk”.

Eerder beloofde minister Blok de Tweede Kamer al een zogenoemd ’Platform Maatwerk’ waarin de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën samen met marktpartijen en toezichthouders „knelpunten in de hypotheekverstrekking” gaan „identificeren”. De Kamer wil betere en bredere hypotheekverstrekking aan groepen die nu afhankelijk zijn van maatwerk dat onvoldoende tot stand lijkt te komen.