Nieuws/Buitenland
1280262474
Buitenland

Gegijzelde toeristen in Peru vrijgelaten en ’onderweg naar huis’

Olie op de rivier Cuninico in het oosten van Peru

Olie op de rivier Cuninico in het oosten van Peru

CUNINICO - Zeker honderd toeristen die ruim een dag vast werden gehouden op een schip in het Peruaanse Amazonegebied door een groep inheemse Peruanen zijn weer vrijgelaten, heeft de Peruaanse toerismeminister Roberto Sánchez vrijdag bekendgemaakt. De groep had de toeristen gegijzeld uit protest tegen een olielek. De actievoerders verwijten de regering niets te doen tegen de milieuvervuiling. Het is onduidelijk of er momenteel nog meer mensen worden vastgehouden.

Olie op de rivier Cuninico in het oosten van Peru

Olie op de rivier Cuninico in het oosten van Peru

„Zij zijn al onderweg naar huis”, aldus Sánchez tegenover verslaggevers in de Peruaanse hoofdstad Lima. Eerder op vrijdag meldden de lokale autoriteiten al dat de Peruaanse groep had beloofd de toeristen „spoedig” vrij te laten.

„Na gesprekken met de leider van de groep werd ons verzoek om de mensen vrij te laten geaccepteerd”, meldde het kantoor van de Peruaanse ombudsman op Twitter. De leider van de zogeheten Cuninico-gemeenschap bevestigde de overeenkomst kort daarop tegenover lokale media. „Rechten en respect voor het leven moeten zegevieren. Daarom gaan we ze de middelen verlenen die ze nodig hebben om bij hun bestemming aan te komen”, aldus Watson Trujillo.

De inwoners van het gebied hadden de toeristen, onder wie zeker 27 buitenlanders en 80 Peruanen, gegijzeld op de Marañón-rivier. Het gaat naast Peruanen onder anderen om Amerikanen, Spanjaarden, Fransen, Britten en Zwitsers. Iedereen zou het goed maken. Volgens het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken waren er ook „een aantal Belgen en een Duitser” onder de gegijzelden.

Met de gijzeling zeiden de dorpelingen de regering te willen dwingen iets te doen aan het olielek uit een pijpleiding van het energiebedrijf Petroperu. Ze eisten onder meer dat de noodtoestand wordt uitgeroepen.

Petroperu beweert dat de pijpleiding keer op keer opzettelijk wordt beschadigd. Sinds december vorig jaar zijn er meer dan vijftig schadegevallen geregistreerd. Het bedrijf zegt de vervuiling op te ruimen en de bewoners van drinkwater en voedsel te voorzien.