1280278
Binnenland

Mazen in drank- en horecawet

’Vriendjespolitiek bij drankcontroles’

Staatssecretaris Martin van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn

Den Haag - Er zitten mazen in de wet die moet voorkomen dat cafés, slijterijen en supermarkten alcohol verkopen aan minderjarigen. De gemeentelijke controleurs die op de regels moeten toezien, constateren dat.

Staatssecretaris Martin van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn

Ze vinden het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat er geen straf kan worden gegeven aan volwassenen die betrapt worden als ze drank kopen voor minderjarigen. Ook vinden ze dat verkopers te vaak een waarschuwing krijgen in plaats van een dikke prent. Er wordt zelfs gerept van vriendjespolitiek, waarbij ondernemers die goed bevriend zijn met de burgemeester of wethouders de dans ontspringen.

De controleurs konden hun kritiek op de gang van zaken geven via een enquête. Meer dan zestig procent van de toezichthouders zegt problemen te ervaren in hun werk.

Bijna drie jaar geleden is de drank- en horecawet op de schop gegaan. Het toezicht op het verstrekken van drank is toen van het Rijk overgegaan naar gemeenten. Tevens is de minimumleeftijd voor alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) komt rond het einde van het jaar met een evaluatie van de aangepaste drankwet. De verwachting is dat de PvdA-bewindsman bakens zal verzetten.