Nieuws
1280599
Nieuws

Akkoord om CETA blijft uit

STRAATSBURG/BRUSSEL - De Belgen zijn er vanavond laat niet in geslaagd het eens te worden over CETA, het Europees handelsverdrag met Canada. Tot in de late uurtjes werkten de Belgische regeringen om tot een finale deal te komen, maar volgens Belgische media kunnen de Walen zich nog altijd niet vinden in het voorstel.

Het overleg gaat daarom morgenochtend verder. Het CETA-verdrag tussen de EU en Canada zou donderdag in Brussel moeten worden bezegeld. Maar doordat de Waalse regering dwarsligt, gaat dat feest niet door.

De Waalse premier Paul Magnette en de federale vicepremier Didier Reynders kwamen woensdagmorgen opnieuw bijeen om een oplossing te zoeken. Na drie uur onderhandelen werd de bijeenkomst tot woensdagmiddag opgeschort.

Bezwaar

Magnette heeft met name bezwaar tegen de aparte arbitragerechtbanken die geschillen tussen landen en bedrijven moeten beslechten. Zonder toestemming van de Walen kan België het verdrag niet kan tekenen, en daarmee de EU niet.

EU-president Donald Tusk zei in Straatsburg te hopen dat ,,België zich bewijst als kampioen consensusbouwer’’. ,,Alleen de Belgen kunnen beslissen over het Belgische standpunt. Een top met Canada is donderdag nog steeds mogelijk."

Bezorgd

Tusk wees erop dat de Europeanen in toenemende mate bezorgd zijn of de handelsverdragen wel in hun belang zijn. ,,Ik vrees dat we geen vrijhandelsverdragen meer kunnen sluiten als we niet bewijzen dat wij heel serieus zijn over de bescherming van de Europese consumenten, werknemers en bedrijven."