Nieuws/Binnenland
1280600
Binnenland

’Geen reden’ voor twijfel beloftes Air France KLM

DEN HAAG - Minister Dijsselbloem (Financiën) zegt dat er “geen enkele reden” is om te twijfelen dat Air France KLM breekt met eerdere afspraken over de positie van KLM.

Kern van alle zorgen over de positie van KLM vormt de presentatie van een nieuwe strategie voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, volgende week donderdag. Alle grote partijen in de Tweede Kamer zijn geschrokken over berichten in onder andere De Telegraaf dat de Fransen een grote delen van KLM willen overhevelen naar Frankrijk.

Dijsselbloem heeft gisteren in Nederland een gesprek gehad met topman Janaillac van Air France KLM.

De minister heeft tijdens de ontmoeting duidelijk gemaakt dat ons land hecht aan afspraken van vorig jaar over werkgelegenheid, de rol van Schiphol en de beschermingsstichtingen. Eerder berichtte deze krant over een verfransing van KLM, waarbij werkgelegenheid naar Frankrijk verdwijnt.

„Dat betekent dat de twee luchtvaartmaatschappijen zelfstandig orde op zaken moeten stellen en zelfstandig zich moeten kunnen ontwikkelen. Geen werk of vluchten overhevelen.”, zei Dijsselbloem vanavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. „Die afspraken staan als een huis.”

De minister benadrukt dat het goed gesprek was: „Topman Janaillac moet nu echt de ruimte krijgen om een plan te maken. Ik heb daar grote verwachtingen van. Er moet veel werk worden verzet, vooral aan Franse kant.” De afgelopen vijf jaar is er niets bereikt op het gebied van langer werken bij Air France, dit in tegenstelling van KLM.

Kamerleden van links tot rechts eisten vanavond opheldering. Maar staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) en minister Dijsselbloem moesten het parlement teleurstellen. Beide bewindslieden maakten duidelijk dat ze er niets over mogen zeggen, omdat Air France KLM een beursgenoteerd bedrijf is. Wel maakten ze duidelijk dat het kabinet zich op alle niveaus inzet voor de Nederlandse belangen.

Dijsselbloem herhaalde meerdere malen dat er wel iets moet gebeuren bij beide luchtvaartmaatschappijen.