Nieuws/Binnenland
1280613
Binnenland

Gepraat over aanpassingen in associatiegedrag

Oekraïne probeert Nederland over te halen

DEN HAAG - Oekraïne heeft een laatste poging ondernomen om de Nederlandse politiek ervan te overtuigen het associatieverdrag in te voeren, al dan met aanpassingen. Het gaat niet alleen om Oekraïne, maar ook om de Nederlandse geloofwaardigheid, zo luidde de boodschap van Pavlo Klimkin, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

Klimkin had ontmoetingen met zijn collega Koenders en met oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Die zijn cruciaal voor steun aan een eventuele aanpassing aan het samenwerkingsverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het kabinet wil gedaan krijgen dat met een kleine aanpassing of toevoeging het verdrag alsnog kan worden ingevoerd, ondanks het ’nee’ bij het referendum.

Volgens de Oekraïense minister was het gesprek met CDA-leider Buma ’constructief’. De christendemocraten schuiven echter geen centimeter op en zijn niet bereid het kabinet te helpen met de goochel-act die nodig is voor aanpassing van het verdrag. D66 en de ChristenUnie zeggen niet bij voorbaat nee tegen steun aan een aangepast verdrag.

Rationeel

In een ontmoeting met de pers zei Klimkin dat hij bereid is aanpassingen van het verdrag te accepteren, zolang die maar ’rationeel’ zijn. „Ik vertrouw de Nederlandse politici om een weg vooruit te vinden voor Oekraïne en de EU.” Tegelijkertijd zei hij dat er ook weer geen grote veranderingen mogelijk zijn. „We hebben nu 27 EU-lidstaten en Oekraïne die allemaal het verdrag ratificeren. Als er veranderingen aan het verdrag nodig zijn, moet het wel heel duidelijk zijn hoe die door het Nederlandse parlement en door de Europese Raad geloodst worden.”

Klimkin zei verder dat het associatieverdrag niet alleen over Oekraïne gaat. „Het is een zaak van geloofwaardigheid voor de hele Nederlandse politiek. Het niet ratificeren zou een de doos van Padoro openen voor Europese besluitvorming. Ook zal het een manier zijn voor Rusland om verder te gaan met z’n agressie van Europese politiek.”

De kansen slinken dat het kabinet met een oplossing kan komen voor de referendumuitslag die voor zowel de EU als de Tweede en Eerste Kamer acceptabel is. De Tweede Kamer heeft het kabinet tot 1 november gegeven om met een oplossing te komen voor het verdrag die recht doen aan de uitslag van het referendum. Klimkin zei zich weinig gelegen te laten liggen aan die deadline. „1 november is geen deadline voor Oekraïne of Europa. Voor mij is het vinden van een goede oplossing belangrijk, niet het stellen van een deadline.”