Nieuws/Buitenland
1280633136
Buitenland

Scholz door Bondsdag verkozen tot kanselier na 16 jaar Merkel

EPA/FILIP SINGER

EPA/FILIP SINGER

BERLIJN - Het Duitse parlement heeft sociaaldemocraat Olaf Scholz verkozen tot nieuwe bondskanselier. Daarmee komt na zestien jaar een eind aan de regeringsperiode van christendemocrate Angela Merkel.

EPA/FILIP SINGER

EPA/FILIP SINGER

De stemming begon even na 09.00 uur. Parlementsleden liepen om beurten naar voren om te stemmen. Dat gold als een formaliteit. De partijen die onder leiding van Scholz een coalitie gaan vormen hebben in de Bondsdag een duidelijke meerderheid van 416 van de 736 zetels. Het gaat om de centrumlinkse SPD van Scholz, milieupartij de Groenen en de liberale FDP.

Het is voor het eerst dat deze partijen een regering vormen. Scholz kreeg in de Bondsdag 395 stemmen voor en 303 stemmen tegen. Nadat werd gezegd dat hij genoeg stemmen voor had en nadat officieel werd gezegd dat hij verkozen is, volgde een lang applaus.

Scholz zei bij zijn eed dat hij al zijn energie steekt in het welzijn van het Duitse volk. Merkel draagt haar taken rond 15.00 uur officieel over. Zij is net niet de langstzittende bondskanselier van Duitsland geworden. Ze komt een aantal weken tekort om dat record van Helmut Kohl over te nemen.

Rutte wenst nieuwe bondskanselier Scholz succes

Demissionair premier Mark Rutte wenst de nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz „alle succes.” In een tweet zegt hij verder uit te kijken naar de toekomstige samenwerking met de sociaaldemocraat „als goede buren in Europa.”

Rutte staat ook stil bij het afscheid van Angela Merkel na zestien jaar als regeringsleider van Duitsland. „Dat voelt ook voor mij persoonlijk als een einde van een tijdperk. Nederland en ikzelf zijn haar veel dank verschuldigd.”

Nieuwe Duitse kanselier meteen naar Parijs en Europese Unie

De nieuwe Duitse kanselier Olaf Scholz gaat meteen naar Parijs, de Europese Unie en de NAVO. Zijn eerste officiële bezoek brengt de kersverse regeringsleider vrijdag aan de Franse president Emmanuel Macron. Daarna is hij in Brussel.

Dat de eerste buitenlandse reis van Scholz naar Parijs voert, is „uitdrukking van de nauwe banden en vriendschap tussen Duitsland en Frankrijk”, aldus het kantoor van de bondskanselier. De Franse leider zal Scholz met militaire eer verwelkomen.