Nieuws/Binnenland
1280647
Binnenland

Opnieuw 4 jaar voor inbraak vanuit gevangenis

Rechtbanktekening Rob Z.

Rechtbanktekening Rob Z.

AMSTERDAM - De bekende crimineel Rob Z. heeft in hoger beroep opnieuw vier jaar celstraf gekregen voor een overval op zijn voormalige schoonouders, die hij vanuit de gevangenis zou hebben beraamd. De overval werd gepleegd in hun woning in Amstelveen.

Rechtbanktekening Rob Z.

Rechtbanktekening Rob Z.

Dat liet zijn advocaat Richard van der Weide woensdag weten. Z. zit momenteel een straf van zestien jaar uit voor zijn hoofdrol in de zogeheten Yellowstone-zaak, die draaide om fraude en oplichting.

Van der Weide noemt de uitspraak „opmerkelijk.” „In eerste aanleg vond de rechter hem schuldig aan medeplichtigheid aan de overval. In hoger beroep is hij schuldig bevonden aan het juridisch zwaardere ’medeplegen’. Hoe hij dat vanuit de cel heeft kunnen doen, is mij een raadsel.” Hij wil zich niet zonder meer neerleggen bij de uitspraak en overweegt naar de Hoge Raad te stappen.

Z. werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel voor onder meer afpersing, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen, betrokkenheid bij het laten ontploffen van een handgranaat en heling van een gestolen schilderij van Karel Appel.