Nieuws/Binnenland
1280661
Binnenland

’Bernhard was niet de steun en toeverlaat die Juliana verdiende’

Prins Bernhard

Prins Bernhard

„Ronduit schokkend”, vindt Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten het nieuws over de handtastelijkheden van prins Bernhard. De prins zei ooit het niet erg te vinden als een deugniet gezien te worden, maar wel als iemand die niet deugt.

Prins Bernhard

Prins Bernhard

„Deze biografie laat zien dat hij niet deugde als echtgenoot. Hij is niet de steun en toeverlaat geweest die Juliana verdiende.” Over berichten dat koningin Juliana dreigde met een scheiding en met aftreden, zegt Marcella: „Dit bevestigt wat we al dachten te weten.”

’Hartstikke pijnlijk’

Dick Steenks, interimvoorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen noemt de acties van Bernhard „moreel buitengewoon ongepast, als dat van de zestienjarige logee waar is.”

Steenks, ook predikant in het Zeeuwse Wemeldinge, vindt het „hartstikke pijnlijk” voor de huidige leden van het Koninklijk Huis. „Dit kan alleen maar pijn doen en verdriet geven. Het zal maar over je vader geschreven worden. Dat lijkt me verschrikkelijk. Echt een dramatisch verhaal.”

’Zijn ook gewoon mensen’

Over de buitenechtelijke escapades van Prins Bernhard met meerderjarigen is Steenks milder. „Leden van het Koninklijk Huis zijn natuurlijk ook gewoon mensen. Overspel is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Dat komt in alle lagen van de bevolking voor. Ik keur het natuurlijk niet goed, maar ook niet af. In zo’n glazen stolp leven, waar alles wordt gezien, dat vraagt nogal wat. Aan alles wordt een voorbeeld genomen. Dat heb ik als predikant ook. Ik heb me te gedragen, dat voel ik.”

’Niet hét document’

Blauw Bloed-presentator Jeroen Snel: „Dit is de zoveelste imagoschade voor prins Bernhard. Hij heeft hard geprobeerd om dat te minimaliseren. Het boek is een nieuwe, waardevolle toevoeging over koningin Juliana. Maar ik ga dit niet als hét document over behandelen. Een totaalbeeld krijg je er namelijk niet door, omdat de nadruk ligt op Juliana's studententijd, de oorlog, Lockheed- en Greet Hofmans-affaires.”