Nieuws/Buitenland
1280673
Buitenland

Rusland hoeft geen Spaanse brandstof meer

MADRID - Rusland heeft het verzoek aan Spanje ingetrokken om op diens grondgebied een vloot marineschepen te mogen voorzien van brandstof. Dat heeft de Russische ambassade in Spanje laten weten.

Spanje gaf Rusland aanvankelijk toestemming om de marinevaartuigen te laten bijtanken in de haven van de Spaanse enclave Ceuta in het noorden van Afrika. Vanwege de internationale kritiek die daar op kwam, liet Spanje woensdag weten dat besluit te herzien. Kort daarna kwam Rusland met de mededeling dat het geen Spaanse brandstof meer wil.

De Russische vloot onder aanvoering van het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov gleed de afgelopen week onder andere door Het Kanaal richting de Middellandse Zee en uiteindelijk Syrië. Het is de bedoeling dat daar wordt meegedaan aan de strijd tegen onder andere IS. De vloot zou woensdag in de Spaanse enclave Ceuta aankomen.

Tegenstanders noemden het hypocriet van Spanje dat het de Russen brandstof laat innemen maar ook verklaringen ondertekent waarin het land van oorlogsmisdaden in Syrië wordt beschuldigd.