Nieuws/Binnenland
1280695
Binnenland

Dierenliefhebbers woedend op ponypletters

AMSTERDAM - Dierenliefhebbers zijn furieus nu opnieuw een filmpje is opgedoken met ponypletters. „Vooral omdat dit wellicht voorkomen had kunnen worden als justitie daadkrachtiger had gehandeld”, aldus een verontwaardigde Henk ten Napel van de landelijke stichting Zinloos Geweld tegen Dieren.

Bij dit bizarre fenomeen rijden in lingerie geklede volwassen dames op veel te kleine pony’s, waarbij de diertjes zichtbaar zwaar gebukt gaan onder de seksueel getinte ritjes. Er blijkt op internet een levendige handel te bestaan in dit soort fetisj-filmpjes.

De ponypletters kwamen in de zomer van 2013 een eerste keer in de publiciteit nadat een clip opdook die normaal gesproken alleen te zien is op afgeschermde websites. Het filmpje werd door boze dierenliefhebbers vele duizenden keren op sociale media gedeeld. Kort daarop werden een man en vrouw uit de Achterhoek aangehouden, terwijl later bleek dat ook een voormalig vrouwelijk lid van het brandweerkorps Amsterdam zich op deze manier had laten filmen.

Weer raak

En nu is het opnieuw raak. Deze keer gaat het om in lingerie gehulde vrouwen die met z’n tweeën op een kleine pony rijden. Het gehijg van het diertje gaat de dierenliefhebbers door merg en been. Omdat het filmpje vermoedelijk in Gelderland is opgenomen, is de politie Oost-Nederland een onderzoek begonnen. Mede uit angst dat dierenliefhebbers, die via de sociale media oproepen te melden wie de vrouwen zijn, het recht in eigen hand nemen.

„Wij hebben ze al gesproken en zullen ze binnenkort verder horen over hun rol in het filmpje”, aldus de politie. „Vermoedelijk gaat het om een video die al een tijdje geleden is opgenomen. Omdat dergelijke filmpjes voor veel verontwaardiging kunnen zorgen, roepen we op het onderzoek te respecteren en niet zelf op zoek te gaan naar de verdachten.”

Nog altijd geen uitsluitsel

Deze krant informeerde de afgelopen drie jaar herhaaldelijk bij het OM Noord-Holland of er al voor de affaire uit 2013 een besluit was genomen over strafvervolging. Medio vorig jaar meldde het OM dat waarschijnlijk nog diezelfde zomer uitsluitsel zou volgen, maar vorige maand nog werd dit besluit andermaal uitgesteld.

Het OM erkent dat het onderzoek lang duurt, maar zegt dat er waarschijnlijk nog voor eind dit jaar duidelijkheid volgt. „Dat is mede veroorzaakt door het onderzoek naar de creatiedatum van de filmpjes en het onderzoek naar de gevolgen voor de pony’s, uitgevoerd door een buitenlandse deskundige”, aldus een justitiewoordvoerster. „Daarna heeft de zaak lange tijd bij de officier gewacht op beoordeling. De zaak is nu beoordeeld, maar eerst nog moet dit met betrokkenen besproken worden alvorens we iets kunnen zeggen.”

’OM moet doortastender optreden’

„Te zot voor woorden”, vindt Ten Napel van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren. „De vraag blijft of deze nieuwste zaak voorkomen had kunnen worden, maar als het OM doortastender had opgetreden had het in ieder geval een daad kunnen stellen richting ziekelijke geesten die zich met dit soort praktijken bezighouden.”