Nieuws/Binnenland
1280706
Binnenland

Levenslang geëist tegen moordbroers

Admilson (l) en Marcos (r) R.

Admilson (l) en Marcos (r) R.

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep levenslang geëist tegen de broers Marcos en Admilson R., die verdacht worden van een drievoudige moord in Drenthe. In 2012 werd de 55-jarige Berend Smit doodgeschoten in een bos bij Dwingeloo. Een halfjaar later werd in Exloo het echtpaar Veenendaal in eigen woning overvallen en gewurgd door het duo.

Admilson (l) en Marcos (r) R.

Admilson (l) en Marcos (r) R.

De rechtbank veroordeelde de twee een jaar geleden in eerste aanleg tot dertig jaar gevangenisstraf, Admilson kreeg ook tbs. De rechtbank ging niet over tot levenslange straf, omdat deze straf in Nederland „geen perspectief op vrijlating” heeft. Het Openbaar Ministerie kan niet leven met deze conclusie. „Stel dat volgelingen van Anders Breivik of Jihadi John in Nederland een aanslag plegen, dan moet levenslang mogelijk blijven, ook in deze zaak”, aldus aanklager Marina Weel.

Op dit moment is de levenslange gevangenisstraf in Nederland ook daadwerkelijk levenslang. Er is een mogelijkheid tot gratie, maar deze wordt bijna nooit verleend. Het OM voelt zich gesterkt in haar motivatie om levenslang te eisen door een Kamerbrief die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Dijkhoff kondigt in deze brief maatregelen aan om levenslang na 25 jaar toetsen. Er is dan een mogelijkheid voor een veroordeelde om weer vrij te komen. Dat Dijkhoff de brief een dag voor de behandeling van de zaak stuurt is volgens het OM toeval. „Wij zijn alleen wel de eersten die toegeven dat wij blij zijn met deze brief”, aldus een woordvoerder van het OM.

Bij de verdediging leeft minder vreugde over de brief aan de Tweede Kamer. Advocaat Wim Anker: „Wij geloven niet in toeval en vinden het zorgelijk dat er steeds meer politieke elementen in een lopende strafzaak verschijnen, zoals eerder het geval in de zaak tegen Robert M. toen het ging over spreekrecht van slachtoffers. De scheiding der machten komt zo toch onder druk te staan.”

De zaak tegen de broers gaat donderdag verder.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Lees meer:

ISAF-militair achter gruwelijke moorden

Eerherstel na explosie

Recherchetruc nekt Marcos en Admilson