Nieuws/Buitenland
1280738
Buitenland

Afghaans ’meisje met de groene ogen’ opgepakt

ISLAMABAD - De in de jaren tachtig door een foto wereldberoemd geworden Sharbat Bibi, het Afghaanse ’meisje met de groene ogen’, is in Peshawar gearresteerd wegens vervalsing van een identiteitskaart. Dat maakte de politie van de stad in het noordwesten van Pakistan woensdag bekend.

De Amerikaanse fotograaf Steve McCurry legde de toen ongeveer twaalfjarige ’Mona Lisa van de oorlog in Afghanistan’ in 1984 vast in een vluchtelingenkamp in de buurt van Peshawar. De plaat sierde een jaar later de cover van National Geographic en werd iconisch als symbool van het lijden van de Afghaanse bevolking na de inval van het Rode Leger.

Miljoenen Afghanen sloegen destijds op de vlucht, onder meer naar Pakistan. Daar wonen er tot groeiend ongenoegen van de Pakistaanse regering naar schatting nog altijd 2,5 miljoen. Ze worden volgens de VN steeds vaker lastiggevallen en vervolgd door de veiligheidsdiensten.

De Pakistaanse autoriteiten deden al langer onderzoek naar Gula, toen zij eerder ontdekten dat zij in het land verbleef met vervalste papieren.Volgens het Pakistaans recht kan Bibi, als kind Sharbat Gula geheten, voor haar vergrijp zeven jaar gevangenisstraf krijgen en riskeert ze uitzetting naar Afghanistan.