Nieuws
1280766
Nieuws

Consumentenbond: Zorgverzekeraar pot op

Amsterdam - De jaarlijkse slag om de reserves van de zorgverzekeraars is weer begonnen.

De Consumentenbond heeft uitgerekend dat de zorgverzekeraars €3,3 miljard in kas hebben, en vindt dat ze hun geld ’onnodig oppotten’. Volgens de bond kunnen de verzekeraars het geld beter inzetten om de premies te verlagen.

Bart Combée, de directeur van de Consumentenbond, ziet dat de winsten van de grote vier (CZ, VGZ, Achmea en Menzis) vorig jaar zijn gehalveerd ten opzichte van 2014. „Toch konden ze samen €307 miljoen in de reservepot stoppen. Ook de €1,1 miljard die ze reserveerden om tekorten op te vangen is voor het grootste deel niet gebruikt.”

Achmea heeft de winst het meest opgepot en loopt daardoor rond met de diepste zakken: €1,4 miljard. Menzis zet de reserves wel in om de premies stabiel te houden, en heeft nog €205 miljoen in kas.

Al met al stijgen de zorgpremies komend jaar sneller dan ook in politiek Den Haag werd verwacht. DSW, dat zijn premie vorige maand als eerste bekendmaakte, noteert een stijging van ruim 9% tot een maandpremie van €108. De zorgverzekeraars zeggen dat ze de reserves nodig hebben om de premie nog niet meer te laten schommelen.