Nieuws/Binnenland
1280772
Binnenland

Actie Nederland om CO2-uitstoot te beperken

ROTTERDAM - Nederland gaat meer actie ondernemen om de CO2-uitstoot te beperken. Dat willen overheden, bedrijven en belangenclubs bereiken op de Nationale Klimaattop in Rotterdam.

Premier Rutte en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) voegden de daad bij het woord door veertien convenanten te tekenen met verschillende partijen. Zo komen er experimenten met vrachtwagens die als een soort treintje over de snelweg gaan rijden en zijn er plannen voor drijvende zonnepanelen in het baggerdepot op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam.

In de Van Nellefabriek worden de hele dag door nieuwe acties bedacht om de CO2-uitstoot te beperken. Aanwezig zijn onder andere Shell-topvrouw Marjan van Loon, KLM-baas Pieter Elbers en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De top is een initiatief van staatssecretaris Dijksma en een vervolg op het historische klimaatakkoord in Parijs. Aan het einde van de dag wordt bekendgemaakt met hoeveel CO2-uitstoot in Nederland kan worden verminderd door alle plannen die tijdens de top zijn besproken.

Minister-president Rutte opende de dag. Hij zei trots te zijn op veel Nederlandse bedrijven die voorloplopen in de aanpak van klimaatverandering. „Denk eens terug aan het eerste klimaatverdrag van Kyoto uit 1997. Toen stond het bedrijfsleven op de rem, in Parijs was het bedrijfsleven een drijvende kracht. Dat biedt vertrouwen voor de wereld van 2050.”

Milieuactivisten grepen de komst van Shell en pensioenfonds ABP aan om actie te voeren. Zo deelde Greenpeace pamfletten uit en zongen actievoerders ’geen woorden maar daden’. Ze vinden dat Shell moet stoppen met zoeken naar nieuwe locaties om fossiele brandstoffen te winnen.

Premier Rutte speelde daar op in door Shell-topvrouw Marjan van der Loon op het podium te koppelen aan de directeur van Greenpeace. Beide partijen hebben afgesproken om met elkaar in gesprek te gaan. Burgemeester Aboutaleb wil optreden als gastheer: „Ik ken Greenpeace van hun bezoekjes in onze wateren.”