Nieuws/Binnenland
1280779
Binnenland

‘Compensatie belasting Koninklijk Huis niet acceptabel’

HILVERSUM - De compensatie die het Koninklijk Huis krijgt voor de vermogensbelasting die ze betalen, is niet acceptabel. Dat vindt ruim driekwart (78%) van de deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. Het onderzoek is gehouden aan de vooravond van de behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis.

Volgens de helft (50%) zou de koning er goed aan doen om het geld dat zijn familie sinds 1973 gecompenseerd krijgt, geheel of gedeeltelijk aan de staat terug te geven. De andere helft (46%) vindt dit niet nodig. Aan het onderzoek deden 22.000 mensen mee.

Compensatie voor belasting

In 1973 is afgesproken dat het Koninklijk Huis belasting moet betalen over zijn vermogen. Twee weken geleden bleek dat het sindsdien een compensatie krijgt voor deze kosten. Prins Bernhard speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de regeling.

Volgens premier Rutte waren koning Willem-Alexander en prinses Beatrix tot 2 weken geleden niet op de hoogte van deze constructie. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over deze kwestie. De achterban van alle politieke partijen is in meerderheid tegen deze constructie, zo blijkt uit het onderzoek van EenVandaag.

Uitkering Amalia te hoog

Aan de deelnemers werd ook gevraagd wat zij vinden van de uitkering die prinses Amalia krijgt als ze 18 jaar wordt. Op Prinsjesdag werd duidelijk dat zij 250.000 euro per jaar krijgt, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten.

Driekwart (73%) vindt deze uitkering te hoog. Voor de kosten die prinses Amalia maakt voor personeel en beveiliging is nog wel begrip, maar een studente heeft geen 250.000 euro nodig om van te leven, zo zeggen veel ondervraagden. Eén op de vijf (21%) vindt de uitkering voor de kroonprinses wel acceptabel.