Nieuws
1280780
Nieuws

Open brief

Juliana, laat de mensen maar kletsen

Juliana heeft haar halfbroer nooit ontmoet.

Juliana heeft haar halfbroer nooit ontmoet.

Nou daar zat u dan, vastgelegd voor de eeuwigheid aan een oud bureau. Notenhout denk ik. Ik weet niet waarom. Bij oude bureaus denk ik altijd aan notenhout. Mijn oma had dezelfde bril. Ze was enorm fan van u.

Juliana heeft haar halfbroer nooit ontmoet.

Juliana heeft haar halfbroer nooit ontmoet.

De oma van mijn Lief ook. U deed het goed in de jaren ’70 en ’80 bij grootmoeders. Moeder des vaderlands of zoiets. Daar vielen ze voor als blokken. Een jurk met een riempje en de haren netjes in krul en lak, keurig ABN: ‘Ik ben gezegend omdat ik mijn man nog steeds naast me heb.’ Of iets van die strekking.

Vernederen

Het waren andere tijden. Ik kan er niks anders van maken. Ik had die man allang de deur uit gebonjourd. Biograaf Jolande Withuis las een stukje uit een brief voor van een onbekende man die toevallig tegelijkertijd in hetzelfde hotel zat als u tijdens uw huwelijksreis. De prinsgemaal liet geen moment onbenut om u te vernederen. Hij had vooral interesse in andere vrouwen. ‘Hij mag dan een prins zijn, een heer is het niet’, zo schreef de medegast.

Greet Hofmans

Ik vond u hartverscheurend eenzaam in de documentaire die de NOS gisteren uitzond. De gelukkige momenten? Die beleefde u kennelijk vooral als u zich wist te omringen met andere vrouwen; met de vriendinnen in een vakantiehuis, met de medestudentes in Leiden, zelfs met de gelijkgestemden in de kring rond die vermaledijde Greet Hofmans. In een sekte was het gezelliger dan thuis. Hoe sneu is dat?

Lees de hele open brief hier.