Nieuws/Binnenland
1280799
Binnenland

VVD: geen leeftijdsgrens aan ’voltooid leven’

VVD-Kamerlid Arno Rutte

VVD-Kamerlid Arno Rutte

Den Haag - De VVD wil geen minimum leeftijd voor het nieuwe plan van het kabinet dat senioren met een ’voltooid leven’ de mogelijkheid moet geven om euthanasie te plegen.

VVD-Kamerlid Arno Rutte

VVD-Kamerlid Arno Rutte

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt zo’n leeftijdsgrens ongepast omdat mensen die die grens bereiken daar ongemakkelijk van kunnen worden vanuit het idee dat hun leven dan ’voltooid’ zou zijn.

De Tweede Kamer debatteert vandaag voor het eerst over het recent gelanceerde kabinetsplan. Op dit moment kunnen alleen mensen die ernstig ziek zijn en daardoor ondragelijk en uitzichtloos lijden hulp bij zelfdoding krijgen. Het kabinet wil ook mensen die hun leven als voltooid zien en dus niet ziek zijn die mogelijkheid geven. In de praktijk gaat het om senioren. Een stervenshulpverlener moet gaan toetsen of de doodswens gegrond is, persistent, uit iemand zelf komt en of er echt geen andere manieren zijn om iemand weer de zin van het leven te laten zien.

De wet moet nog nader worden uitgewerkt. Dat gebeurt later. Toch wil de Tweede Kamer nu al met minister Schippers (Volksgezondheid) sparren over het voorstel. Een Kamermeerderheid is er enthousiast over, maar ziet ook wel dat de randvoorwaarden moeten staan als een huis. Dat is tegelijkertijd de grootste opgave waar het kabinet voor staat.

Hulpverlener

De SP heeft moeite met de term ’stervenshulpverlener’, want zo’n hulpverlener moet eerst bepalen of iemand nog via andere wegen geholpen kan en uiteindelijk helemaal niet dood wil. Ook de VVD vraagt zich af of het wel het meest geschikte woord is. De partijen willen dat het kabinet hier nog eens goed naar kijkt.

De SGP gruwt van het kabinetsplan. De christelijke partij is sowieso tegen zelfbeschikking als het om euthanasie gaat, maar vraagt zich tevens af of het wel mogelijk is om het besluit over dood of leven juridisch en ethisch in te kaderen valt. Fractievoorzitter Kees van der Staaij snapt dan ook niet waarom de VVD er positief tegenover staat. „De SGP zegt per definitie ’nee’. Een geharnast ’nee’. Wij van de VVD zeggen ’ja, mits’. En dan volgt een hele rits voorwaarden”, analyseert Kamerlid Rutte (VVD) de verschillen.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra geeft het kabinet een pluim. Zij is blij dat mensen straks niet meer ’illegaal’ een einde aan hun leven hoeven te maken. Zij denkt dat de wet juridisch heel goed mogelijk is. Dat is namelijk ook gelukt met de euthanasiewet die er nu al is, zo stelt ze. „Er is geen reden om aan te nemen dat we dit niet goed kunnen regelen.”