Nieuws/Binnenland
1280800
Binnenland

’Gratis bellen’ mogelijk toch niet gratis

BRUSSEL - Veertien Europese landen, waaronder Nederland, vrezen dat de kosten voor ’gratis roaming’ uiteindelijk toch aan de consument zullen worden doorberekend. In Brussel worden vandaag de koppen bij elkaar gestoken om het maximumtarief per gigabyte te verlagen.

De zogeheten roamingkosten binnen de EU worden op 15 juni 2017 afgeschaft, jubelde de Europese Commissie in september. Het intrekken van de roamingkosten betekent dat telefoonmaarschappijen geen klanten geen geld meer mogen rekenen voor bellen in het buitenland. Maatschappijen mogen de kosten - maximaal 8,70 euro per gigabyte - wel aan elkaar doorberekenen. Voor grote maatschappijen als Vodafone en KPN maakt dat niets uit: zij zijn in verschillende landen actief en hoeven de kosten dan niet door te rekenen.

Echter, kleine maatachappijen die in één land actief zijn, zouden het slachtoffer kunnen worden van de nieuwe regels. Kleine spelers moeten dure minuten en megabytes kopen in het buitenland. Nederland vreest dat de kosten die zij zullen maken, alsnog - maar op een andere manier - worden doorberekend aan hun klanten en wil daarom dat het maxiumtarief per gigabyte omlaag gaat.