Nieuws/Binnenland
1280830
Binnenland

’Coassistent verdient ook vergoeding’

Den Haag - Geneeskundestudenten willen een stagevergoeding voor als ze coschappen lopen. Ze pleiten voor circa 300 euro per maand. De Staat moet dat betalen.

Geneeskundestudenten willen een stagevergoeding voor als ze coschappen lopen. Ze pleiten voor circa 300 euro per maand. De Staat moet dat betalen.

In tegenstelling tot veel andere studenten krijgen de ziekenhuisstudenten geen stagevergoeding. „En ze maken weken van bijna 50 uur, dus zijn ze niet in staat erbij te werken om zo het financiële gat te dichten. Een compensatie is echt noodzakelijk, want de schulden lopen in rap tempo op”, zegt voorzitter Jarmo Berkhout van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Leenstelsel

Voor de invoering van het leenstelsel in 2015 hadden geneeskundestudenten aan het einde van de studie ongeveer 23.000 euro schuld, dat is 8000 euro meer dan andere studenten. Geschat wordt dat hun schuld verder zal oplopen tot 33.000 euro.

De Tweede Kamer ziet het niet zitten. De PvdA vindt dat ziekenhuizen de knip moeten trekken, niet de overheid. Coalitiegenoot VVD wijst erop dat de opleiding geneeskunde weliswaar langer duurt en veel kost, maar ook veel oplevert. Daar is Berkhout het niet mee eens: „Vaak wordt gezegd dat ze later dat wel terugverdienen, maar zo rooskleurig zijn de salarissen niet meer.”

Het Landelijk Overleg Co-Assistenten laat het er niet bij zitten. Donderdag gaan ze actie voeren, ondersteund door artsenfederatie KNMG en de LSVb.