Nieuws/Buitenland
1280847
Buitenland

Bezoek Duterte aan China was economisch

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte

TOKIO - Het bezoek dat Rodrigo Duterte onlangs bracht aan China was puur economisch van aard en ging niet over de levering van wapens. Dat heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte woensdag verzekerd in Japan, waar hij nu te gast is.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte

Zijn opmerkingen in Peking over de „scheiding” van de Verenigde Staten bezorgden Shinzo Abe echter hoofdpijn. De Japanse premier wil de banden met de Amerikanen juist versterken om China niet te veel macht te laten krijgen in het zuidoosten van Azië.

„Ik zeg u, het ging in China niet over een bondgenootschap”, hield Duterte zijn gehoor van Japanse zakenlieden voor. „We hebben het niet gehad over wapens, niet over de stationering van troepen, niet over een alliantie. Het was puur economie.”

’Japan is goede vriend en partner’

De Filipijnse leider prees Japan als „langdurig goede vriend en partner” en vroeg om Japanse investeringen op het gebied van onder meer infrastructuur en landbouw. Maar hij zei ook in de toekomst - „misschien over een jaar of twee” - geen buitenlandse legereenheden meer te willen in zijn land.

Duterte, die later op de dag met Abe praat, kon het niet nalaten opnieuw Washington te noemen in dat verband. De defensieovereenkomst met de Amerikanen staat op de tocht want Manilla wil niet langer „een aangelijnde hond” zijn. „Ik streef een onafhankelijke buitenlandpolitiek na.”