Nieuws/Buitenland
1280874
Buitenland

Veel burgers Manbij slachtoffer van IS-mijnen

BEIRUT - Zelfgemaakte landmijnen, boobytraps en bommen hebben honderden burgers, onder wie verscheidene kinderen, het leven gekost in het onlangs bevrijde Manbij.

Dat heeft Human Rights Watch woensdag bekendgemaakt, na daar eerder deze maand onderzoek te hebben gedaan. De explosieven, bedoeld om mensen te doden of te verminken, waren geplaatst door terroristen van Islamitische Staat die de Syrische stad controleerden.

HRW spoorde de namen op van 69 inwoners, onder wie negentien minderjarigen, die stierven door in elkaar geknutselde bommen in scholen, huizen en straten tijdens en net na de strijd om Manbij. Doordat de mensenrechtenorganisatie niet in alle wijken en dorpen in de buurt informatie kon verzamelen, is haar conclusie dat het werkelijke dodental veel hoger moet liggen. Ziekenhuispersoneel vertelde honderden gewonden te hebben behandeld.

,,IS ondermijnde voordat ze de aftocht blies letterlijk alles, tot de gootstenen aan toe'', zei Ole Solvang van HRW. De explosieven zaten in de koelkast of televisie, onder een matras, een stapeltje schoenen of kleding en aan ramen of deuren. Ze gingen af toen de gevluchte bewoners terugkeerden.