Nieuws/Binnenland
1280910
Binnenland

Negatief oordeel over gemaakte afspraken

Inholland scoort weer slecht

Haarlem - Hogeschool Inholland is het slechtste jongetje van de klas. De uitval in het eerste jaar ligt op 36 procent en minder dan de helft haalt zijn bachelor-diploma binnen vijf jaar.

Een reviewcommissie heeft Inholland, samen met nog vijf andere hogescholen, een negatief oordeel gegeven over vier jaar geleden gemaakte prestatieafspraken met de overheid. In totaal zijn de ambities van 18 universiteiten en 36 hogescholen beoordeeld. Inholland had in 2012 beloofd om vier jaar later 61,6 procent van de studenten binnen vijf jaar te laten afstuderen, maar haalde slechts 49,4 procent.

Zwarte lijst

Vanwege tegenvallend studiesucces staan ook de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Fontys en de Vilentum Agrarische Hogeschool op de ’zwarte’ lijst van de commissie, waardoor ze op het budget gekort kunnen worden.

Na Inholland volgt Hogeschool Leiden met in het eerste jaar een uitval van 33 procent en een bachelor-rendement van 56 procent na vijf jaar. Bij de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden valt een kwart eerstejaars uit en ligt het percentage bachelors na vijf jaar nog lager dan bij Inholland: 47 procent.

Grote instroom

Inholland voert als verweer onder andere de grote instroom van mbo’ers en niet-westerse allochtonen aan, die veelal uitvallen. Ook zou het beloofde studiesucces niet gerealiseerd zijn omdat een aantal opleidingen verscherpt werd beoordeeld door de Inspectie en de NVAO. „De impact hiervan straalde af op de hele hogeschool.” Hiermee verwijst Inholland naar de examenfraude die in 2010 werd geconstateerd op deze onderwijsinstelling.

Minister Bussemaker van Onderwijs oordeelt volgende maand of de negatief beoordeelde onderwijsinstellingen worden gestraft met een korting die kan oplopen tot 7 procent van het budget.