Nieuws/Buitenland
1281020261
Buitenland

Kardinaal en negen anderen berecht in Vaticaan om schandalen

VATICAANSTAD - De rechtbank van het Vaticaan heeft zaterdag bevolen dat tien mensen, waaronder een Italiaanse kardinaal, terecht moeten staan wegens vermeende financiële misdrijven, waaronder verduistering, witwassen van geld, fraude, afpersing en ambtsmisbruik.

Tot de aangeklaagden behoort kardinaal Angelo Becciu, die vorig jaar op bevel van paus Franciscus moest aftreden als hoofd van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Daarnaast zijn de voormalige hoofden van de financiële inlichtingendienst van het Vaticaan, en twee Italiaanse makelaars aangeklaagd die betrokken waren bij de aankoop door het Vaticaan van een gebouw in een dure wijk van Londen.

Het onderzoek vorig jaar naar de aankoop van het gebouw kostte binnen het Vaticaan een aantal mensen hun baan. Becciu werd beschuldigd van verduistering en nepotisme. Ook onder anderen de hoofden van de politie en de financiële autoriteit van het Vaticaan stapten op.

Paus Franciscus heeft naar aanleiding van het schandaal het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel de toegang ontzegd tot de eigen geldstromen en onder toezicht geplaatst. Het Staatssecretariaat is het belangrijkste bestuursorgaan binnen de Romeinse Curie.