Nieuws/Binnenland
1281129187
Binnenland

Gemeente Amsterdam sluit bekende horecazaak

The Harbour Club op slot na explosie, ook Café in the City zes maanden dicht

AMSTERDAM - De bekende Amsterdamse horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost is dinsdagmiddag door de gemeente Amsterdam gesloten. Directe aanleiding voor de sluiting is een explosie bij het bedrijf in de nacht van 9 op 10 augustus. Ook Café in the City moet voor een duur van zes maanden dicht op last van de gemeente. De aanleiding is een explosie die in de nacht van zondag 7 op maandag 8 augustus de voordeur en het portiek van de horecagelegenheid verwoestte.

Iets voor drie uur in de ochtend van 10 augustus vond een zware explosie plaats bij de ingang van The Harbour Club, die de voordeur en ramen beschadigde. Twee mannen op een scooter reden na de explosie weg. Er zijn nog geen verdachten aangehouden voor de aanslag. De horecazaak was eerder ook al doelwit. In 2019 schoot een man op het pand en in 2021 ging er eveneens een explosief af.

The Harbour Club telt zeven vestigingen in het land, waaronder drie in Amsterdam. Illusionist Hans Klok, die de komende maanden vijftig optredens zou geven in The Harbour Club is diep bedroefd. „Ik vind het vooral sneu voor al die tweehonderd medewerkers. Het is in feite zwichten voor criminaliteit.” Klok kreeg onlangs de mogelijkheid een reeks shows te geven in de nu gesloten club. „Ik kom wel weer aan ander werk, maar dit voelt gewoon niet goed. Ik begrijp de gemeente ook wel weer dat ze niet het risico wil lopen, maar zonde is het wel”, zegt Klok.

Amsterdam wordt de laatste weken geteisterd door een forse reeks explosies. Het gaat daarbij om aanslagen op woningen en plofkraken, waarbij banken doelwit zijn. De gemeente sluit regelmatig panden nadat die onder vuur zijn genomen of nadat er explosieven zijn aangetroffen. Dat is vooral vanwege het gevaar voor de openbare orde en veiligheid.

De tekst gaat verder onder de foto.

De gemeente Amsterdam heeft dinsdagmiddag ook de deuren van café in the City nabij het Leidseplein voor zes maanden gesloten.

De gemeente Amsterdam heeft dinsdagmiddag ook de deuren van café in the City nabij het Leidseplein voor zes maanden gesloten.

Volgens de gemeente Amsterdam werden omwonenden en omstanders door de explosie voor Café in the City ernstig in gevaar gebracht. Ook is er volgens de gemeente een risico op herhaling. Bij de horecagelegenheid zijn eerder incidenten geweest.

De politie heeft nog niemand aangehouden in het onderzoek naar de explosie voor Café in the City, zegt een woordvoerder dinsdag. Meerdere mensen zagen vlak voor de harde knal rond 04.20 uur twee mannen in de richting van de Lijnbaansgracht rennen, meldde de politie eerder.