Nieuws/Binnenland
1281182922
Binnenland

Vrouw Omtzigt reageert op ophef: ’Hij heeft ziel en zaligheid ingezet’

Enschede - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat zijn kiezers niet in de steek, is de boodschap van zijn echtgenote Ayfer Koc donderdagmiddag. „Dus deze politieke leiders hebben een exitfunctie voor een hardwerkende volksvertegenwoordiger die zijn ziel en zaligheid heeft ingezet voor onze rechtsstaat”, schrijft Koc in een woedende tweet. „Gelukkig gaan zij daar niet over.”

Omtzigt zelf houdt zich al een paar dagen op de vlakte, nadat hij onderwerp van gesprek werd in de formatie. Via zijn vrouw komt nu alsnog een reactie naar buiten, die erop duidt dat de CDA’er niet van plan is zich te laten wegwerken.

Donderdagochtend toonde de inmiddels vertrokken verkenner Kajsa Ollongren per ongeluk aantekeningen, toen zij in alle haast het Binnenhof verliet omdat ze besmet bleek met het coronavirus. Op de papieren waren de woorden ’Positie Omtzigt, functie elders’ duidelijk leesbaar.

Koolmees reageert op blunder Ollongren:

Stemmenkanon provincie

Op het Binnenhof vallen al langer zorgen te horen over de stabiliteit van het CDA na de slechte verkiezingsuitslag, maar ook vanwege de positie van Omtzigt. Het Kamerlid bleek tijdens de verkiezingen opnieuw een stemmenkanon, maar zit ook al geruime tijd thuis met klachten van oververmoeidheid.

CDA-leider Wopke Hoekstra reageerde donderdagochtend woedend op de notities van Ollongren: „Bizar, dit inkijkje in de aantekeningen van verkenner Ollongren. Onderwerpen die geen van allen met mij zijn besproken en waar zij ook niet over gaat.”

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt om 16.30 uur de nieuwe verkenners, Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) in de Stadhouderskamer.

In de podcast ‘Het land van Wierd Duk’ bespreekt Telegraafverslaggever Wierd Duk de slangenkuil waar CDA-kamerlid Pieter Omtzigt in terecht is gekomen: