Nieuws
1281380
Nieuws

COLUMN

Hoge spaarrente in Estland – verstandig?

Terwijl de spaarrentes in Nederland eigenlijk alleen maar dalen en steeds dichter bij de nul komen, is er één bank die de rentes juist verhoogt. De Estlandse bank Bigbank heeft de afgelopen maanden al meerdere spaarrenteverhogingen doorgevoerd voor haar deposito’s en staat daarmee nu ruim bovenaan in de renteoverzichten. Hoe kan dit? En is sparen bij een bank uit Estland wel veilig?

Bigbank is een andere soort bank dan wat we in Nederland gewend zijn. Bigbank biedt in onder meer Nederland spaardeposito’s aan via internet. Met het spaargeld dat Bigbank ophaalt, verstrekt ze kredieten aan consumenten en bedrijven in Scandinavische landen, Spanje en de Baltische Staten.

Leenportefeuille

De vraag naar leningen in deze landen is in 2015 en 2016 fors toegenomen. Vooral in Finland groeit de leenportefeuille van Bigbank hard, volgens ceo Kaido Saar. De bank verwacht hier de komende tijd nog verder te groeien en is daarom ook druk bezig spaargeld aan te trekken.

Dat is meteen de reden dat Bigbank haar spaarrentes steeds verder verhoogt. Inmiddels liggen de spaarrentes op de deposito’s van Bigbank 0,25 tot 0,3 procentpunt hoger dan die van de nummer twee in de renteoverzichten. Ter verduidelijking: Een deposito van twee jaar levert bij Bigbank 1,4 procent rente op. Best het overwegen waard met de lage spaarrentes van dit moment.

Nachtmerries

Toch roept het idee van sparen bij een online bank uit Estland bij veel spaarders al snel nachtmerries uit het Icesave-tijdperk op. Dat is niet geheel terecht. Spaarders binnen Europa zijn tegenwoordig veel beter beschermd dan toen. Nu is elke bank in de Europese Unie verplicht het spaargeld van spaarders te garanderen tot minimaal 100.000 euro. Dit geldt dus ook voor Bigbank, dat onder het depositogarantiestelsel van Estland valt.

Het is niet te verwachten, maar mocht Bigbank failliet gaan, dan moet de spaarder een beroep doen op het Estlandse depositogarantiestelsel via de centrale bank van dat land. Volgens de website van Bigbank garandeert het garantiestelsel dat Nederlandse spaarders binnen zeven werkdagen hun spaargeld terugkrijgen.

Looptijd

Sparen bij Bigbank is een veilig alternatief voor spaarders die meer rendement op hun spaargeld willen en bereid zijn minimaal 1000 euro te storten op een deposito waarbij het één tot tien jaar vaststaat. Toch raad ik aan niet voor de langste looptijden te kiezen, omdat de kans groot is dat binnen nu en enkele jaren de spaarrentes weer stijgen. Maar voor looptijden van bijvoorbeeld twee of drie jaar is het een prima alternatief.