1281433
Binnenland

Transavia: veiligheid passagiers was niet in gevaar

’Seks in de cockpit’

SCHIPHOL - Transavia zit hevig in zijn maag met een slepende seksrel. Een vrouwelijke purser zou het onder werktijd regelmatig hebben aangelegd met collega’s, wat zelfs tot intimiteiten in de cockpit zou hebben geleid. Een kort geding moet nu voorkomen dat de bedrogen echtgenoot de escapades tot in detail openbaar maakt.

De 46-jarige stewardess zou in de crewruimte en tijdens hotelovernachtingen op diverse bestemmingen, seks hebben gehad met onder andere piloten. Over haar liefdesavonturen hield ze een digitaal dagboek bij op haar computer. Toen haar echtgenoot dit onder ogen kwam, ontstak hij in woede en zinde op wraak.

De Haagse rechter moet op 24 oktober achter gesloten deuren voorkomen dat hij deze intieme fragmenten naar buiten brengt. Het gaat niet alleen over de reputatie van de purser, ook de namen van de veelal getrouwde piloten dreigen op straat te komen liggen.

De moeder van vier kinderen wordt in haar rechtsgang gesteund door Transavia. De vakantievlieger is er alles aan gelegen om de seksuele misstanden binnenskamers te houden. De wens is dan ook dat de klokkenluider via het kort geding definitief de mond wordt gesnoerd.

De rel is binnen Transavia al maanden het gesprek van de dag. De directie heeft iedereen opgeroepen te zwijgen. „Wij hebben kennis genomen van deze signalen. Die nemen wij uiterst serieus. Uit intern onderzoek blijkt dat de veiligheid van passagiers geen gevaar heeft gelopen”, aldus een woordvoerster.

Uit stukken die De Telegraaf via meerdere bronnen kon inzien, blijkt dat het gaat om een al maanden slepende affaire. Vorige maand nog sommeerde de advocaat van Transavia de man van de purser op te houden met het versturen van onthullende mails naar medewerkers. De advocaat dreigde onder meer met aangifte wegens smaad en laster.

Eerder hebben ook het hoofd personeelszaken en de chef vliegdienst van Transavia de klokkenluider al gewaarschuwd voor strafrechtelijke gevolgen van zijn verwoestende wraakacties. „Collega’s beschouwen die als ongewenst en onbetamelijk en ze schaden onze belangen. Voor ons onacceptabel”, aldus de woordvoerster van de vliegtuigmaatschappij.

Ook de luchtvaartinspectie ILT is op de hoogte gebracht van de voorvallen bij Transavia, maar weigert vooralsnog om een standpunt in te nemen, blijkt uit vertrouwelijke mails. Transavia moet volgens ILT haar eigen problemen oplossen. Ingewijden spreken van pogingen om het schandaal in de doofpot te stoppen.

De betrokkenen willen geen commentaar geven.

Transavia wil verder niet ingaan op de gevoelige kwestie. „Omdat het verspreiden van privé-informatie die betrokkenen ernstig in verlegenheid brengt, ongepast is. Belangrijk uitgangspunt van ons personeelsbeleid is dat we zorg dragen voor onze medewerkers. We hebben met iedereen gesproken, maar doen daarover nu geen mededelingen.”