Nieuws
1281770
Nieuws

Weten wat het BKR weet in 7 vragen

Verontwaardiging alom, ook het gangbare roodstaan wordt als lening geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Maar de kans is groot dat je allang bekend bent bij de instantie in Tiel.  Wat weet het BKR, wat jij (nog) niet weet ?

1. BKR? Wat? 

Ja, het BKR, die club in Tiel die bekendstaat als de plek waar de wanbetalers van Nederland staan geregistreerd. Dat klopt. Maar het BKR registreert veel meer.

2. Oh ja, wat dan zoal? 

Het BKR registreert überhaupt kredieten. Niet alleen als daadwerkelijk is geleend, maar ook als je gebruik kúnt maken van een lening, bijvoorbeeld als je een creditcard hebt. Een lening staat als positief in de boeken van het BKR zolang deze betaald wordt. Is dat niet het geval, dan wordt de registratie negatief. Er staan 8,5 miljoen consumenten met kredieten in de database van het BKR, 90% is positief. 

3. Maar wat als ik wel een negatieve registratie heb? 

Dat kan best vervelend voor je uitpakken. Elke melding blijft 5 jaar zichtbaar. Kredietverstrekkers checken je kredietwaardigheid en betaalgedrag bij het BKR. Een negatieve registratie kan ze ervan weerhouden je geld te verstrekken. Voor een nieuw bankstel is dat misschien niet zo erg. Maar het is jammer als je geen hypothecaire lening krijgt door een negatieve registratie.

4. Moet ik nu als de wiedeweerga mijn registraties opvragen? 

Zeker als je van plan bent met een lening grote stappen te maken, zoals het kopen van een huis. Maar ook als dit toekomstmuziek is, is het handig om te weten met welke leningen je bij het BKR geregistreerd staat en of daar negatieve meldingen bij staan. Omdat je bijvoorbeeld kredieten bent vergeten of omdat eventuele negatieve meldingen toekomstige stappen kunnen belemmeren. Houd er rekening mee dat het een paar dagen duurt voordat je een overzicht van registraties ontvangt nadat je het hebt aangevraagd.

5. Wie melden mij aan bij het BKR 

Dan doen de kredietverstrekkers zodra je een lening aangaat, zoals de bank waar je een lening hebt, het postorderbedrijf waar je op afbetaling koopt of de leasemaatschappij. De hypothecaire lening is een uitzondering, die wordt alleen gemeld als je een betalingsachterstand van 120 dagen hebt. Overigens moeten kredietverstrekkers jou alleen op de hoogte stellen als zij een betalingsachterstand melden bij het BKR.

6. Bij wie moet ik zijn als mijn registratie niet klopt? 

Bij diezelfde kredietverstrekkers. Het BKR kan niets veranderen aan een registratie. Nu hebben geldverstrekkers  geen kopje 'Verwijderen kredietregistratie' op hun website staan. Dus mocht er tijdsdruk zijn, houd er dan rekening mee dat een foutieve registratie niet meteen is gewist.

7. En hoe zit dat precies met dat roodstaan. 

Per 1 december 2016 worden ook doorlopende kredieten vanaf €250 die langer dan een maand lopen bij het BKR geregistreerd. Nu wordt pas geregistreerd vanaf €500 en met een looptijd langer dan drie maanden. Lees hier of dat gevolgen kan hebben voor een hypotheek . Roodstaan kun je trouwens ook 'uitzetten'. Dus komt dat niet uit voor een nieuwe lening, ga dan bij je bank te rade hoe je roodstaan (tijdelijk) kunt stopzetten.