1281904
Binnenland

Ziekenhuis Twente in clinch over omzetplafond

Patiënten in de rij

„We kunnen niet anders”, verzucht Bas Leerink van het MST.

„We kunnen niet anders”, verzucht Bas Leerink van het MST.

ENSCHEDE - In Twente kunnen honderden patiënten met een VGZ-zorgverzekering pas volgend jaar weer bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede terecht door een financieel geschil tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar.

„We kunnen niet anders”, verzucht Bas Leerink van het MST.

„We kunnen niet anders”, verzucht Bas Leerink van het MST.

Ze krijgen vanaf maandag een wachttijd van zes weken bovenop de reguliere drie tot vier weken. De patiënten moeten op zoek naar een alternatief of wachten tot volgend jaar.

,,Een ongelooflijk zware maatregel die indruist tegen alles wat wij als zorgprofessionals willen, maar we kunnen niet anders”, zegt MST-bestuursvoorzitter Bas Leerink.

Reden voor de extra wachttijd is het omzetplafond dat VGZ met het ziekenhuis afsprak. Zorgverzekeraars spreken jaarlijks met ziekenhuizen af een maximum budget voor behandelingen ter beschikking te stellen. Boven dat plafond wil het MST niet leveren, omdat het anders kosten voor eigen rekening moet nemen.

De wachtlijst geldt niet voor spoedeisende gevallen, kinderen, zwangere vrouwen en lopende onderzoeken.

Ziekenhuis-topman Leerink: ,,Er is willens en wetens te weinig ingekocht. VGZ wilde voor 2016 voor 46,3 miljoen euro inkopen, terwijl wij als MST het jaar ervoor reeds 50 miljoen euro kosten hadden gemaakt. Vooraf was dus al duidelijk dat we geld tekort zouden komen. Bij het akkoord hebben we dan ook de afspraak gemaakt dat VGZ gaandeweg het jaar zou bijkopen.”

VGZ zegt in een reactie dat het MST in tegenstelling tot andere ziekenhuizen geen standaardcontract wilde sluiten waarin met meer zorg rekening werd gehouden, maar waarin ook doorleverplicht zou worden afgesproken.

„Daarom kwamen we op het lagere volume voor MST uit en hebben we extra behandelingen ingekocht bij andere ziekenhuizen in de regio. Daar kunnen de patiënten nu terecht. Het MST wist al het hele jaar dat deze situatie zich zou gaan voordoen”, aldus een woordvoerder. VGZ noemt het ’jammer’ dat het ziekenhuis besluit patiënten met VGZ-zorgverzekering langer te laten wachten en roept verzekerden op om bij de klantenservice te vragen om alternatieven.

Volgens Leerink is door het MST nog wel geprobeerd te regelen dat behandelingen voor VGZ-verzekerden ook in de laatste maanden nog vergoed zouden worden. Het MST stuurde in augustus een brief over het naderende plafond: ,,Maar nadat een besluit telkens werd opgeschort, kregen we te horen dat VGZ weigert voldoende zorg bij te kopen. Wij kunnen die 4 miljoen niet bijpassen.”

In de afgelopen jaren had het MST wel een doorleverplicht afgesproken en betaalde het ziekenhuis de behandelingen die het VGZ-budget overschreden uit eigen zak. Leerink:„Nu trappen we op de rem. Uiteraard hebben we ook discussies met andere zorgverzekeraars, maar met hen komen we er altijd wel uit.”