Nieuws
1282122
Nieuws

Maar rood staan op betaalrekening kan wel gevolgen hebben voor verkrijgen van een hypotheek

’Bekend bij BKR is écht niet slecht’

TIEL - Nog even en dan heeft bijna elke Nederlander een vermelding in het register voor kredietverstrekking. Dit zal gevolgen hebben voor het ’gemak’ waarmee we een hypotheek krijgen. Het nieuws schokte gisteren veel consumenten. Wat is er nu eigenlijk aan de hand?

Om ergens geld te kunnen lenen, moeten kredietverstrekkers standaard eerst de kredietwaardigheid van een klant checken bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Vorig jaar stonden de leningen, kredieten en schulden van bijna 8,4 miljoen Nederlanders vermeld in de databank van de stichting.

Hier komen vanaf 1 december naar schatting zo’n 3,5 miljoen consumenten bij. Vanaf die datum moeten ook leningen en kredieten vanaf 250 euro bij het BKR worden geregistreerd. Tot nu toe was deze registratiedrempel nog 500 euro.

BKR benadrukt dat geregistreerd staan in het BKR-register niet per definitie ’slecht’ is. „Maar liefst 91 procent van de consumenten staat positief geregistreerd. Dit betekent dat zij geen betalingsachterstanden hebben en hun schulden, waaronder ook creditcardrekeningen, dus netjes betalen”, legt woordvoerder Peter Hermsen uit. „Een verplichte toetsing in het BKR-register is een belangrijke afweging voor het wel of niet verstrekken van een lening. Het is handiger als je hier bekendstaat als goede betaler. Dat je rood kunt staan, maar altijd keurig terugbetaalt, is dus positief.”

Lees het complete verhaal hier.