Nieuws/Binnenland
1282253581
Binnenland

Volg de rechtszaak live:

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen Bekir E. voor doodschieten Hümeyra (16)

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Hümeyra.

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Hümeyra.

Rotterdam - Het Openbaar Ministerie wil dat Bekir E. (32) een celstraf krijgt van twintig jaar cel en tbs met dwangbehandeling voor het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra op haar school in Rotterdam, op 18 december vorig jaar.

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Hümeyra.

Verdachte Bekir E. had al een contactverbod met Hümeyra.

De aanklagers vinden dat er sprake is van moord, omdat de verdachte vooraf al van plan zou zijn geweest om haar te doden. Omdat hij van heel dichtbij zeven kogels op haar heeft geschoten, sprak de officier van justitie van een liquidatie.

Blij met eis

De familie van de vermoorde Hümeyra is blij met de strafeis van twintig jaar en tbs die het Openbaar Ministerie heeft geëist tegen verdachte Bekir E. „Ze vinden het een mooie eis”, zei advocaat Nelleke Stolk, die de nabestaanden bijstaat. Volgens haar hielden ze rekening met een lagere strafeis, hoewel ze het liefste willen dat E. nooit meer vrijkomt. Een tbs-maatregel met dwangverpleging, die na een celstraf zou volgen, kan langer duren én ze vinden het goed dat hij niet zomaar na een celstraf onbehandeld op straat zou komen.

De Rotterdammer heeft bekend dat hij het meisje, met wie hij heimelijk een korte relatie had gehad, neerschoot in de fietsenstalling in het gebouw, waar ze naar toe was gerend. Hij stond op nog geen meter afstand en schoot drie kogels in haar hoofd en vier in haar lichaam.

Koelbloedig

De achtervolging en de schietpartij zijn vastgelegd door camera’s die daar hingen. Een medescholier stond er vlakbij en heeft ook gezien hoe E. „op berekenende en koelbloedige wijze” Hümeyra vermoordde, aldus de officier van justitie. Die zei er niets anders van te kunnen maken dan dat E. haar heeft geliquideerd.

E. zei donderdag op de zitting dat hij vooraf geen gedachte had om haar te doden. Naar eigen zeggen was hij op de dag van de schietpartij onder invloed van cocaïne en had hij zichzelf daarom niet in de hand. Maar het OM ziet dat helemaal anders. „Zijn intenties waren duidelijk. Ze moest dood.” De aanklagers verwezen naar de stalking en doodsbedreigingen van Hümeyra, in de maanden nadat ze het had uitgemaakt. Het slachtoffer deed daarvan meerdere keren aangifte.

Volgens E.’s advocaat Jacques Taekema is de cliënt psychisch ziek en had hij lang geleden al behandeld moeten worden voor zijn problemen. Zijn familie had eerder ook al aan de bel getrokken en om hulp gevraagd, maar die kregen ze niet. De advocaat vindt dat E. zo spoedig mogelijk moet worden behandeld voor zijn stoornissen, of hij dat nu zelf wil of niet.

Taekema wees op de persoonlijkheidsstoornissen van E., zijn zwakbegaafdheid, verslavingsproblematiek en een hoge mate van psychopathie. Om die redenen heeft zijn cliënt geen consistente verklaringen afgelegd. E. heeft volgens hem geen zelfinzicht en ziet dan ook niet in dat hij gevaarlijk is.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen concludeerden dat E. verminderd toerekeningsvatbaar is, maar de verdachte zelf claimde donderdag op de zitting dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is.

Het OM eiste 252 dagen celstraf, waarvan 90 voorwaardelijk, tegen Mohammed Al-M. Hij zat bij E. in de auto, maar het OM vroeg vrijspraak voor medeplegen, omdat hier geen bewijs voor is. De geëiste straf gaat over de stalking en bedreiging van een buurvrouw en haar partner.

De nabestaanden hebben vorderingen ingediend, die samen oplopen tot bijna 1,5 ton. Het grootste deel is shockschade. Maar volgens de advocaat kan alleen de vader daar aanspraak op maken. Hij was dichtbij de schietpartij was en zag haar liggen in de fietsenstalling. Ook de kosten voor de begrafenis in Turkije en de reizen erheen, claimt de familie bij de verdachte.

Verslaggever Martijn Schoolenberg is bij de rechtszaak aanwezig. Volg hem via Twitter. @martijnschool (vanaf circa 9.00 uur).