Nieuws/Binnenland
1282503
Binnenland

Loterijverlies wraakt opnieuw rechters

Ferdy Roet

Ferdy Roet

Alkmaar - Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet heeft de rechtbank Noord-Holland opnieuw gewraakt. Het is de derde keer dat Roet de rechters die over zijn claimclub moeten oordelen naar huis probeert te sturen.

Ferdy Roet

Ferdy Roet

De rechtbank Noord-Holland bevestigt de nieuwe wrakingsprocedure die onlangs door Loterijverlies is aangespannen. De vorige twee wrakingsverzoeken van Roet werden afgewezen. Afgelopen augustus werd door de rechtbank nog bepaald dat Loterijverlies niet opnieuw een wrakingsverzoek mocht indienen, tenzij er zich nieuwe feiten of omstandigheden zouden voordoen.

Het wraken van rechters gebeurt als een van de partijen van mening is dat de rechter in zijn zaak vooringenomen is. Een zogeheten ‘wrakingskamer’, bestaande uit drie andere rechters, beslist vervolgens of de gewraakte rechter vervangen moet worden, of dat de procedure gewoon doorgaat.

’Geen objectief oordeel’

Loterijverlies-oprichter Roet is ontevreden over de manier waarop de Alkmaarse rechtbank het bestuur van zijn claimstichting afgelopen juni naar huis stuurde en een ex-rechter tot interim-bestuurder benoemde om verdachte geldstromen bij Loterijverlies te onderzoeken. Een van de betrokken rechters in Alkmaar is volgens Roet een directe collega van deze interim-bestuurder bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waardoor hij niet objectief kan oordelen.

Claimstichting Loterijverlies probeert al acht jaar een schadevergoeding te krijgen van de Staatsloterij, uit naam van deelnemers die zich misleid voelen door reclamecampagnes uit het verleden waarin de loterij de winkansen overdreef. De Hoge Raad onderschreef de stelling dat de loterij deelnemers misleid heeft, maar onderhandelingen over een schikking liepen muurvast.

Contributie deelnemers grotendeels verdwenen

De Telegraaf ontdekte afgelopen jaar dat de contributie van deelnemers aan Loterijverlies ondertussen grotendeels was verdwenen naar schimmige brievenbusfirma's op de Britse eilanden Guernsey en Isle of Man, waarachter in werkelijkheid Ferdy Roet schuilgaat. Een deel van het geld kwam vervolgens via een U-bocht terug, in de vorm van een hypothecaire lening van 3 miljoen euro voor de aanschaf van een villa door Roet, inclusief inpandig zwembad.

Onderzoek van de door de rechtbank benoemde interim-bestuurder toonde afgelopen maand aan dat Loterijverlies vier miljoen euro, zo'n 80 procent van het door de 194.000 deelnemers bijeengebrachte geld, heeft weggesluisd naar bedrijven van haar oprichter Ferdy Roet.