Nieuws/Binnenland
1282511
Binnenland

Lange files door kletsnatte avondspits

UPDATE 20.00 uur - Lange files tijdens de avondspits dinsdag vanwege het slechte weer. Rond zes uur stond er zo’n 375 kilometer file. Daarmee is het de drukste herfstvakantiespits van de afgelopen vijf jaar. Om ongeveer 19.59 uur zijn er vijf files met een totale lengte van 7 kilometer.

De meeste actieve files zijn op de A27 rond Breda. Tussen Amstelveen en Alkmaar is er ook een file. Dat meldt de ANWB.

De files zijn vooral het gevolg van het herfstweer met flinke buien en harde wind dat over Nederland trok. Vooral rond Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is het erg druk. Door het slechte weer was er weinig zicht op de weg en veel kans op aquaplanning.

Het oude record uit 2014 is dus ruimschoots verbroken. Toen was de drukste spits tijdens de herfstvakantie goed voor 315 kilometer file.

Aansluiten op A12

Op de A12 was het aansluiten. Een ongeluk met een vrachtwagen eerder dinsdag leidde tot een lange file die in de loop van de middag niet meer oploste. Daardoor kwam het ook op de wegen richting de A12 vast te staan.

De VerkeersInformatieDienst (VID) waarschuwt voor files door het slechte weer. Eerder op de dag gaf het KNMI al code geel af vanwege de verwachte onweersbuien en windstoten. Code geel geldt wél voor woensdagochtend in de kustgebieden. Linkerrijstrook dicht op de #A28, zo blijkt. Veel file daar richting Groningen. En veel #regen. Dat ook (via @erikl86) pic.twitter.com/92kvXfcY1h— VID (@vid) 18 oktober 2016 En toen verdween Utrecht opeens uit beeld. Je begrijpt: de filelengtes gaan nu door 't dak #A12 #codegeel pic.twitter.com/cctxhwA3oE— VID (@vid) 18 oktober 2016 Tussenstandje #herfstspits tot nu toe. +250 (!) kilometer file totaal. Da's echt veel te noemen ➜ https://t.co/AFQyq9wie6 pic.twitter.com/brJWc7xDv8— VID (@vid) 18 oktober 2016 Ach, Utrecht. Een #A2 vol #Merwedemijders én straks ook nog een flinke plens regen. Zet je magnetron maar vast klaar. #avondspits #duurtlang pic.twitter.com/HeZQ1VsHYC— VID (@vid) 18 oktober 2016 We trappen de #avondspits af met - nu al - 80 kilometer file. Dat gaat wat worden vandaag. Liveblogje ➜ https://t.co/AFQyq9wie6 #regen pic.twitter.com/Xs5tDnXD8w— VID (@vid) 18 oktober 2016