Nieuws
1282514
Nieuws

’Gulden’ fors meer waard

Amsterdam - De elektronische gulden stijgt razendsnel in waarde. De digitale munt (vergelijkbaar met de roemruchte bitcoin) is in een jaar tijd vijftig keer zo veel waard geworden, van 0,1 eurocent naar 5 eurocent.

De razendsnelle waardegroei is ontstaan doordat speculanten masssaal op de munt zijn gedoken.

Net als de bitcoin bestaat de gulden alleen in elektronische vorm; de digitale Nederlandse munt is twee jaar geleden aangemaakt door de Amsterdamse it-specialist Rijk Plasman. De handel in de munt verloopt via het internet. De waarde van de munt wordt bepaald door vraag en aanbod, net als met goud en zilver, zo legt de website achter de gulden uit.

Het is mogelijk om bij een paar bedrijven te betalen met de digitale gulden. In de praktijk zijn dat vooral kleine bedrijven. De waarde van de gulden schiet echter omhoog omdat duizenden mensen tegelijk gokken op een flinke waardestijging en de munt kopen als belegging voor de korte termijn. Doordat de vraag zo groot is, pakt die gok goed uit.

De gulden is één van de vele digitale munten die inmiddels in omloop zijn. De bitcoin is de meest bekende munt die wereldwijd wordt verhandeld. Een van de redenen dat de gulden zo goed loopt, is het feit dat beleggers al voor kleine bedragen kunnen instappen. Voor tien euro kan al een paar gulden worden gekocht.

De gulden kan worden overgemaakt via rekeningen met een IBAN nummer, zo verzekert de organisatie achter de gulden.