Nieuws/Binnenland
1282519
Binnenland

Erven Koenigs geven kunst en eisen terug

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

ROTTERDAM - Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een portret gekregen van Franz Koenigs (1881-1941) van de hand van Alfred Jensen. Het museum kreeg dit van een deel van de familie Koenigs. De schenking komt in de week waarin andere erven van Koenigs juist een procedure beginnen om kunst uit de Koenigscollectie terug te krijgen van Boijmans.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Volgens die claim, die woensdag officieel op 'de rol' van de rechtbank in Rotterdam komt, moet Boijmans honderden tekeningen teruggeven. Het gaat om werken van onder anderen Rembrandt, Dürer en Fra Bartolommeo, de Italiaanse kunstenaar-monnik aan wie Boijmans nu een grote expositie wijdt.

De vraag van de eisers is of Boijmans de werken in 1935 in bruikleen ontving of dat het museum ze uiteindelijk kreeg van ondernemer en verzamelaar Daniël van Beuningen, die ze zou hebben gekocht en aan het museum zou hebben geschonken.

Franz Koenigs was een van oorsprong Duitse bankier en verzamelaar wiens collectie een belangrijke plaats inneemt in het museum. Zijn jongste zoon Wilhelm Otto Koenigs (1926-2009) was lang bestuurslid van de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen. Zijn erfgenamen hebben het portret nu geschonken.

Franz Koenigs bouwde zijn collectie op tussen 1920 en 1935. Hij verzamelde 2671 tekeningen en vijftig schilderijen, stuk voor stuk meesterwerken uit de veertiende tot met met de negentiende eeuw. Door financiele tegenslag zag Koenigs zich gedwongen om zijn collectie vanaf 1931 te gebruiken als zekerstelling voor een banklening. De werken werden ondergebracht in museum Boijmans. In 1940 heeft Van Beuningen de collectie dus van de bank gekocht.

De eisers willen nu aanspraak maken een onderdeel dat volgens hen niet bij die aankoop was inbegrepen.