Nieuws/Buitenland
1282539
Buitenland

Trump en Pence verschillen opnieuw van mening

WASHINGTON - Mike Pence, de beoogd vice-president van Donald Trump, heeft zondag opzien gebaard door opnieuw een duidelijk ander standpunt in te nemen dan de presidentskandidaat zelf.

Volgens de gouverneur van Indiana is er geen twijfel dat de Russen achter de recent gehackte e-mails bij de Democraten zitten. ,,Al het bewijsmateriaal wijst die kant op'', verklaarde Pence. ,,Er moeten ernstige consequenties volgen voor Rusland of elk ander land als het de privacy en veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar brengt.''

Trump plaatste eerder twijfels bij de Russische betrokkenheid. ,,Misschien zijn er geen hacks'', zei hij.

Over Rusland hadden de twee Republikeinen al uiteenlopende standpunten geuit. Trump zei tijdens het tweede verkiezingsdebat dat hij en zijn running mate het oneens waren over de aanpak van de crisis in Syrië en de rol van Rusland daarin.

Het meningsverschil tussen Trump en Pence volgt na een weekend waarin Trump hard had uitgehaald met opmerkingen dat de verkiezingen doorgestoken kaart waren en worden gemanipuleerd door vooringenomen media. Hoewel Pence zondag plechtig verklaarde dat hij en Trump de uitslag op 8 november zullen respecteren, herhaalde Trump later op de dag zijn beschuldigingen. Hij beweerde zelfs dat er op diverse verkiezingskantoren manipulatie zal plaatsvinden om zijn tegenstander Hillary Clinton aan de zege te helpen.