Nieuws/Binnenland
1282549
Binnenland

Donald Trump doet het goed bij PVV-stemmers en mannen

Donald Trump.

Donald Trump.

Relatief veel PVV’ers en mannen zouden op Donald Trump stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. 69 procent van de Nederlandse ondervraagden zou echter stemmen op Hillary Clinton, slechts 12 procent zou kiezen voor de Republikeinse presidentskandidaat.

Donald Trump.

Donald Trump.

Onder de achterban van de politieke partijen is nergens een meerderheid voor Trump te zien. Wel blijken PVV’ers veel sympathie voor The Donald te hebben. 41 procent kiest voor Trump, 39 procent voor Clinton.

Ook bij de SGP (26%) en VNL (23%) wordt relatief veel gekozen voor Trump. Het spreekt hen vooral aan dat Trump een kandidaat is die niet tot de gevestigde politieke elite behoort.

Mannen kiezen voor Trump

Uit Amerikaans onderzoek bleek eerder dat mannen overwegend voor Trump kiezen en vrouwen voor Clinton. In Nederland is iets vergelijksbaars te zien. In het onderzoek van EenVandaag waar bijna 25.000 mensen aan meededen, kiezen mannen drie keer zo vaak voor Trump (19%) als vrouwen (6%).

Zowel vrouwen als mannen keuren de negatieve uitspraken van Trump over vrouwen af. De overgrote meerderheid (87%) zou in Nederland geen premier willen die seksistische uitspraken doet.

Beiden niet zo geschikt

Nederlanders vinden beide kandidaten maar matig geschikt voor het Amerikaanse presidentschap. De helft van de ondervraagden (53%) vindt Hillary Clinton wel geschikt. Hierbij speelt vooral haar ervaring en deskundigheid een rol. Tegelijk vindt 44% haar niet geschikt. Veel mensen beoordelen haar als ongeloofwaardig (52%) en kiezen voor haar ‘bij gebrek aan beter’.

Slechts 7 procent vindt Trump geschikt. Hij wordt gezien als een gevaar voor de wereld (81%) en ook als ongeloofwaardig (87%). Ruim een derde (37%) van de deelnemers vindt ze allebei ongeschikt voor het presidentschap.

Gelijkenissen met Wilders en Pechtold

In het onderzoek werd ook de vraag voorgelegd op welke Nederlandse politicus de ondervraagden Trump en Clinton het meest vinden lijken. Bij Trump wordt Wilders met afstand het meest genoemd. Wel geven veel mensen aan dat ze Wilders in vergelijking met Trump nog mild vinden.

Bij Clinton worden verschillende namen genoemd. Alexander Pechtold scoort het hoogst. Hij wordt net als Clinton gezien als een kundig politicus die tegelijk ook een onbetrouwbare kant heeft. Ook Edith Schippers en Mark Rutte worden met Clinton vergeleken.